Нацбанк увів оновлені санкції щодо Росії

2 Листопада 2016, 19:19

Національний банк України оновив порядок застосування санкцій Ради національної безпеки і оборони України від 16 вересня 2016 року. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Відповідні зміни до постанови правління НБУ №654 від 1 жовтня закріплені постановою № 399 від 1 листопада і вступають в дію 3 листопада.

Постанова розроблена з метою продовження банкам України, небанківським установам, національному оператору поштового зв’язку, реалізації механізму застосування санкцій до осіб, визначених рішеннями РНБО, уведеними в дію відповідними указами президента.

Також документ розроблено з метою надання можливості встановлення банком-емітентом особи власника електронного платіжного засобу для відмови у проведенні операцій з використанням електронного платіжного засобу особі-власнику до якої були застосовані санкції.

Крім того це рішення надає можливість капіталізації дочірніх банків, зареєстрованих відповідно до законодавства України, підсанкційними банками, для запобігання виведення з ринку українських банків, що, в свою чергу, може спричинити додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та бюджет України.

Крім того, постанова розроблена з метою заборони українським банками переказувати кошти на рахунки підсанкційних осіб та на власні рахунки українських банків, відкриті в підсанкційних особах, крім операцій, які матимуть на меті капіталізацію дочірніх банків, зареєстрованих відповідно до законодавства України.

Нагадаємо, 16 вересня РНБО України ухвалила рішення про застосування санкцій до осіб, причетних до протиправних дій проти громадян України. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав 17 жовтня. Рішенням РНБО до санкційного списку, запровадженого у 2015 році, було додатково включено 335 фізичних осіб. Раніше у списку було 347 осіб.

31 жовтня розширені санкції проти Росії набули чинності.