Аласанія пішов із НТКУ. Реакція соцмереж

2 Листопада 2016, 15:58

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія 1 листопада написав заяву на звільнення за власним бажанням.

Він пояснив, що більше не хоче займатися створенням Суспільного мовлення через "радянське мислення працівників НТКУ" та урізання бюджету Суспільного через проведення Євробачення-2017 в Україні.

"Від 1,2 млрд грн, передбачених законом для розбудови Суспільного мовника в 2017 році, держава відбирає 450 млн грн витрат на Євробачення, 250 млн грн відбирає у вигляді платні за трансляцію, 149 млн грн відбирає видатками, і 46 млн грн комунальними платежами забирає місто. Ще 112 млн грн апріорі йдуть на міжнародну діяльність (Олімпіади, чемпіонати світу тощо). В залишку — 193 млн грн. Владо, ти серйозно?", — сказав Аласанія.

У середу, 2 листопада, Кабінет міністрів України схвалив його звільнення.

Користувачі соцмереж відразу занепокоїлися подальшою долею НТКУ та перспективами створення Суспільного мовлення.

Зокрема, журналіст Тетяна Даниленко закликає стежити за призначенням нового керівника телеканалу.

"Аласанія подав у відставку з посади голови НТКУ, якому тепер вже точно найближчими часом не стати Суспільним. Дуже жаль. Ще більше буде жаль, якщо найближчим часом канал очолить чиясь людина з поганими намірами. Стежимо за руками тих, хто нагорі", – написала журналістка.

Оглядач "Тижня" Юрій Макаров відзначив, що схожі проблеми виникають у всіх, хто намагається реформувати структури в Україні.

"Про це треба довго й детально говорити, бо цей кейс показовий, і не одного Зураб Аласанія (Zurab Alasania), а всіх, хто в нашій країні робить спробу розчистити Авгієві стайні й побудувати щось вартісне", – підкреслив Яневський.

На думку тележурналіста Єгора Чечеридни, телеканал неможливо реформувати.

"Скільки ще має змінитися голів НТКУ для того, щоб всі зрозуміли, – реформувати УТ-1 неможливо апріорі. Його можна лише ліквідувати. Натомість – створити нову модернову структуру", – йдеться в повідомленні.

Український кореспондент "Репортерів без кордонів" Оксана Романюк також виступила з критикою ситуації, що складась догвкола фінансування Євробачення.

"Я все ж сподіваюся, що ситуацію вдасться вирішити…. тому що заводити фінансування на Євробачення", – зазначила вона.

Народний депутат Мустафа Найєм вважає, що гову НТКУ змусили піти з посади.

"Якщо говорити мовою фактів, Зураба практично вижило уряд, яке поставило главу НТКУ в вилку між кримінальною справою за розтрату грошей на Євробачення і політичною відповідальністю за провал Євробачення", – написав нардеп.

Він також висловив думку, що Аласанія "заважав і заважає тим, хто неодноразово ставали героями розслідувань".

Журналіст Наталія Соколенко закликала боротися за збереження телеканалу.

Нагадаємо, Зураб Аласанія очолив НТКУ в березні 2014 року.