США вирішили перед взяттям Мосула атакувати столицю ІДІЛ

26 Жовтня 2016, 10:21

Одночасно з операцією по визволенню Мосула йде підготовка до операції зі взяття так званої столиці терористичної організації "Ісламська держава" Ракки. Про це заявив міністр оборони США Ештон Картер на зустрічі союзників по антитерористичній коаліції в Парижі, передає Reuters.

"Так, операції зі звільнення Ракки і Мосула будуть проходити одночасно, але це частина нашого плану, і ми готові до цього", – зазначив глава Пентагону. Додавши при цьому, що наступ на Ракку почнеться до звільнення Мосула від ісламістів.

Крім того, підготовку до операції зі встановлення контролю над Раккою підтвердив і міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан. Однак ніхто з учасників наради не назвав дату наступу на сході Сирії.

Раніше прес-секретар Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл повідомив, що бойовики ІДІЛ чинять звірства у поселеннях навколо Мосулу, який намагаються відбити іракська армія і курдські підрозділи.

24 жовтня повідомлялося, що іракські і курдські сили оточили Мосул з трьох сторін.

Нагадаємо, операція зі звільнення Мосула від бойовиків «Ісламської держави» почалася вранці 17 жовтня. У ній беруть участь урядові війська Іраку та курдські війська «пешмерга». Авіаційну і наземну підтримку надає міжнародна коаліція на чолі з США.

Першими результатами наступу було звільнення сімох курдських, арабських та християнських сіл поблизу іракського міста Мосул.

До операції зі звільнення приєдналися загони іракських військ спеціального призначення. Очікується, саме свони можуть першими підійти до міста, де на них чекає серйозний опір з боку бойовиків ІД.

Мосул – друге за величиною місто Іраку з населенням 1,3 млн осіб – перебуває під контролем бойовиків «Ісламської держави» понад два роки.