Питання щодо «безвізу» для України можуть проголосувати до саміту ЄС – доповідачка ЄП

25 Жовтня 2016, 16:06

Питання надання Україні безвізового режиму може бути проголосоване у Європарламенті до саміту ЄС-Україна, який відбудеться 24 листопада, проте спершу свою позицію у цьому питанні має узгодити Рада ЄС. Про це заявила доповідачка з візового питання у Європарламенті Марія Габріел.

«М'яч зараз на боці Ради ЄС, яка має ухвалити рішення», після чого розпочнуться переговори між основними європейськими інституціями – Європейською Комісією), Європарламентом та Радою ЄС. «Ми отримали певні сигнали сильної політичної підтримки від деяких лідерів держав та друзів України, які, я сподіваюсь, вплинуть на прийняття Радою ЄС швидкого і справедливого рішення для українських громадян», – заявила Габріел, утім, не уточнивши при цьому, наскільки швидко це може відбутися.

Як пояснила євродепутатка, після ухвалення рішення Радою ЄС переговори можуть відбутися «справді швидко» і голосування на пленарному засіданні ЄП може відбутися щойно буде узгоджений спільний текст. «Наступна пленарна сесія розпочинається 21 листопада, і тоді, теоретично, настане час (для ухвалення рішення – Ред.)», – зазначила Габріел.

Як повідомлялося, 23 жовтня президент України Петро Порошенко заявив, що ЄС має надати Україні безвізовий режим до саміту ЄС-Україна, який відбудеться 24 листопада 2016 року у Брюсселі.

Нагадаємо, 26 вересня комітет Європейського парламенту з питань громадських свобод, юстиції та внутрішніх справ підтримав надання українцям безвізового режиму. Проте питання "безвізу" не увійшло до порядку денного чергової сесії Європарламенту, яка відбудеться 24-27 жовтня. Наступний пленарний тиждень в Європарламенті запланований на 21-24 листопада. 24 листопада також відбудеться саміт Україна-ЄС.