У Пентагоні повідомили про звільнення від ІД значної території на підступах до Мосула

25 Жовтня 2016, 09:53

В рамках спецоперації Іракські сили відбили приблизно 800 квадратних кілометрів у бойовиків «Ісламської держави» прилеглої до Мосула території. Про це повідомили в Пентагоні.

За словами американських військових, битва за Мосул відбувається успішно і йде за планом. Інструктори з США продовжують працювати у складі іракських сил, надаючи консультації на лінії фронту. 

В Пентагоні зазначили, що переважна більшість з тисяч військовослужбовців США прямо або опосередковано підтримують зусилля Іраку для повернення Мосула.

Крім того, припускається, що операція буде активізована, коли іракської армія і курдська пешмерга (військові формування курдів – ред.) впритул наблизяться до Мосула, де вони матимуть справу зі складнощами міського середовища.

Раніше повідомлялось, що станом на ранок понеділка, 24 жовтня, іракські та курдські сили перебували на відстані від 5 до 12 кілометрів від міста на південному, східному і північному напрямках.

Нагадаємо, операція зі звільнення Мосула від бойовиків «Ісламської держави» почалася вранці 17 жовтня. У ній беруть участь урядові війська Іраку та курдські війська «пешмерга». Авіаційну і наземну підтримку надає міжнародна коаліція на чолі з США.

Першими результатами наступу було звільнення сімох курдських, арабських та християнських сіл поблизу іракського міста Мосул.

До операції зі звільнення приєдналися загони іракських військ спеціального призначення. Очікується, саме свони можуть першими підійти до міста, де на них чекає серйозний опір з боку бойовиків ІД.

Мосул – друге за величиною місто Іраку з населенням 1,3 млн осіб – знаходиться під контролем бойовиків «Ісламської держави» понад два роки.