Бойовий безпілотник та мінібронетранспортер. Яку нову зброю виготовили цьогоріч в Україні

13 Жовтня 2016, 15:58

Обсяг виробництва військового держконцерну «Укроборонпром» за останні два роки зріс утричі. У результаті нарощування виробництва сучасної військової техніки у цьогорічному рейтингу топ-100 виробників зброї концерн злетів на 24 позиції і посів 68-е місце в списку.

Тиждень зібрав усі нові цьогорічні розробки українського оборонного відомства. 

Однією з останніх, створеною підприємством «Спецтехноекспорт», став безпілотний тактичний багатоцільовий транспортний засіб «Фантом». Це мінібронетранспортер, керування яким здійснюється дистанційно за допомогою захищених радіоканалів або через волоконний кабель. 

Машина може вести вогонь в будь-який час доби на відстані понад 1 км. Запас ходу – до 20 км. «Фантом» може доставляти боєкомплекти і вантажі через зони, що знаходяться під загрозою обстрілу противника, або в зоні ризику замінування.

Також машиною можна безпечно та швидко евакуювати поранених з поля бою. Окрім того, на «Фантом» можна встановлювати різні види озброєння для здійснення вогневої підтримки, в тому числі протитанковий ракетний комплекс.

 

Нова розробка від «Житомирський бронетанковий завод» – бойовий модуль «Дуплет», який оснащений двома автоматичними 30-мм гарматами ЗТМ-1 та може встановлюватись на бойові машини піхоти. 

Окрім того, «Дуплет» оснащується керованими протитанковими ракетами, в тому числі сучасними високоточними ракетами «Бар’єр», які дозоляють знищувати бронетехніку противника на відстані до 5 кілометрів. Також бойовий модуль озброєнний автоматичним гранатометом та двома кулеметами калібром 7,62 мм.

За наведення зброї відповідає повністю комп’ютеризована система управління вогнем, тепловізор, лазерний далекомір і лазерний канал наведення ракет.

Ці дві новинки були представлені на міжнародній виставці «Зброя та Безпека». Під час огляду експозиції ними зацікавився міністр оборони Румунії Міхней Моток, тому не виключено, що нові досягнення найближчим часом відправиться на експорт до Румунії.

Ще однією гордістю «Спецтехноекспорт» є свій новий бойовий модуль «Тайпан». Унікальність бойового модуля полягає у системі, що забезпечує точне наведення на ціль на надмалих та високих швидкостях обертання. 

Наразі «Тайпан» обладнано скорострільним двоствольним кулеметом калібру 23 мм, ефективна дальність стрільби якого сягає 1,8 км. Проте не виключають й інші модифікації бойового модуля. Наприклад, вони можуть бути обладнані кулеметом калібру 7,62 мм або 12,7 мм, а також 30 мм гранатометом з окремим вертикальним приводом.

Дистанційне керування бойовим модулем здійснюється на відстані до 500 м, час автономної роботи становить 3 год. Мінімальна вага – 350 кг. 

Презентація відбулася на міжнародній виставці озброєнь ADEX 2016 в Азербайджані. Бойовий модуль встановили на бронеавтомобіль компанії AZCAN, який є спільним проектом Азербайджану та Канади.

«Конотопський авіаремонтний завод Авіакон» у рамках державного оборонного замовлення для армії три вертольоти вогневої підтримки Мі-24ПУ1. Розробники зазначили, що особливу увагу приділили підвищенню захисту ударного вертольоту. 

На нього встановили надсучасний комплекс захисту АДРОС, який збиває с курсу ракети з тепловим наведенням, завдяки чому повітряна машина захищена від переносних зенітно-ракетних комплексів типу «Ігла» та Stinger, а також ракет «повітря-повітря» типу Р-60 та Р-73.

 

Для знищення противника Мі-24ПУ-1 оснащений надпотужною 30-мм автоматичною гарматою та різноманітним ракетним озброєнням, включаючи високоточні протитанкові керовані ракети. 

Першим вітчизняним безпілотником став багатоцільовий авіаційний комплекс «Горлиця», який, в тому числі, може нести засоби ураження. ​Практична відстань його польоту становитиме більше 1000 км.​

«Укроборонпром» готовий випускати безпілотний авіаційний комплекс «Горлиця» для Збройних сил України вже з наступного року.

Також серед розробок безпілотників – вітчизняний ANSER, який може бути бойовим​. Основні відмінні риси апарату – можливість перебувати в повітрі від 6 до 12 годин, здатність нести на собі навантаження до 5 кг і використання повністю зашифрованих цифрових каналів для передачі даних.

Вага самого літального апарату становить 23 кг. Старт проводиться з катапульти, а посадка – парашутна. Тому для використання даного комплексу не потрібні стаціонарні злітно-посадочні смуги або площадки.

На даний момент проводяться випробування безпілотника в різних модифікаціях, у тому числі і з бойовим навантаженням. 

На Одещині провели успішне випробування новітньої тактичної ракети «Вільха», що розроблені концерном «Південмаш».

«Всі запуски ракет відбулися надзвичайно успішно», – заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Цей комплекс може розглядатися як заміну оперативно-тактичному ракетному комплексу «Точка» з поліпшеними показниками точності влучання.

 

Нагадаємо, 22 квітня в Україні провели випробування ракети тактичного призначення. Ракета українського виробництва пройшла успішне вогневе випробування

З 11 жовтня в Україні почала роботу міжнародна виставка «Зброя та безпека». На виставці буде продемонстровано 237 експонатів від 46 підприємств концерну.

У вересні Укроборонпром" спільно з НТУУ "КПІ ім. І. Сікорського" презентували президенту України Петру Порошенку спільні розробки.