Суддю райсуду Дніпра затримали на хабарі

7 Жовтня 2016, 19:16

Детективи Національного антикорупційного бюро України спільно з працівниками Національної поліції викрили суддю Жовтневого районного суду м.Дніпра, який вимагав та отримав хабар в розмірі $ 10 тис., тобто понад 258 тис. грн. Про це повідомили у прес-службі НАБУ.

Зазначається, що суддя вимагав хабар за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

"Суддя намагався вплинути на посадових осіб слідчого підрозділу одного з відділень поліції Дніпровського відділу поліції ГУ Нацполіціі в Дніпропетровській області щодо вчинення дій, спрямованих на притягнення особи до кримінальної відповідальності", – сказано в повідомленні.

Суддя був затриманий на місці злочину. Це кримінальне правопорушення кваліфіковано за ч.3 ст.369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Судді загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 8 років з конфіскацією майна.

У НАБУ відзначили, що здійснення таких слідчо-оперативних дій щодо судді стало можливим лише після вступу в силу закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" і нової редакції закону України "Про судоустрій і статус суддів" 30 вересня 2016 року.

Верховна Рада 2 червня 2016 року остаточно затвердила (прийняла в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя. За закон проголосували 335 народних депутатів при необхідних 300 голосах для остаточного затвердження конституційних змін. У той же день Верховна Рада також прийняла нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який повинен імплементувати конституційні зміни.