Євродепутати написали Путіну листа з вимогою відпустити Сущенка

5 Жовтня 2016, 21:47

Депутати Європарламенту в вівторок, 4 жовтня, відправили президентові РФ Владіміру Путіну листа з вимогою негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка. Текст листа опубліковано на офіційній сторінці польського євродепутата Михала Боні, який  виступив ініціатором звернення.

«Ми закликаємо негайно звільнити Романа Сущенка, українського журналіста Укрінформу, з центру досудового заключення Лефортово й закликаємо звернути увагу до ситуації, що сталася», – говориться у зверненні.

Лист також був відправлено президентам Єврокомісії Жан-Клоду Юнкерові та Європейської Ради Дональду Туску й високому представникові ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріці Могеріні.

«Роман Сущенко має солідну репутацію хорошого професіонала, який протягом кількох років працює у Франції – країні, яка є членом нормандського формату, й усі звинувачення щодо нього розцінюються не більше, ніж подальшими незаконними діями щодо громадян України з боку Російської Федерації», – підкреслили автори листа.

Окрім Михала Боні лист також підписали віце-президент групи лібералів Пятрас Ауштрявичюс, лідер «Зелених» Ребека Хармс, а також заступник голови підкомітету з питань безпеки й оборони Яромир Щетина.

Нагадаємо, Роман Сущенко – паризький кореспондент українського інформаційного агентства "Укрінформ", прибув до Росії у приватних справах, перебуваючи у відпустці. Члени Громадської спостережної комісії Москви виявили його 2 жовтня в московському СІЗО "Лефортово".

ФСБ назвала українського журналіста Сущенка кадровим розвідником, який нібито збирав відомості про діяльність російських Збройних сил РФ. У Головному управлінні розвідки Міноборони України назвали цю інформацію фейком.

Захист українського журналіста Романа Сущенка подав скаргу на арешт. Сам Сущенко не визнає себе винним у шпигунстві.