Через фальшивий злам е-декларування відкрили кримінальне провадження

4 Жовтня 2016, 21:32

Національна поліція відкрила кримінальне провадження у справі з фальсифікацією зламу системи е-декларування. Про це у Facebook написала голова ради ГО «Громадський люстрацiйний комiтет» Олександра Дрік.

«Ми місяць цього від них вимагали. Але розслідування розпочате не за фактом підробки і службового підлогу (ст. 358 і 366 КК), а за фактом несанкціонованого втручання (ст.361 КК). Тобто в Нацполіції не захотіли розслідувати злочин, з яким пов'язаний соратник Авакова Антон Геращенко, і тому придумали розслідувати те, чого ніколи не було?», – написала вона.

Вона зазначила, що у заяві, надісланій народним депутатом Павлом Костенко, чітко вказано і надано докази вчинення посадового злочину невстановленими співробітниками УСС, які видали справжній цифровий підпис, що дозволив розмістити фіктивну декларацію в системі е-декларування.

Таким чином, за словами Дрік, поліція перекваліфікувала справу і «розслідувати незрозуміло що, аби показати процес активної роботи, але так, щоб потрібні люди не постраждали в результаті такого розслідування».

Нагадаємо, серед високопоставлених чиновників свою електронну декларацію до Реєстру станом на 4 жовтня подав лише один народний депутат.

Станом на 4 жовтня в Єдиному держреєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, нараховується 2800 декларацій. З них: 1912 декларацій – це щорічні декларації за 2015 рік; 110 декларацій – повідомлення про зміни в майновому стані суб’єкта декларування; 678 – декларації суб’єкта декларування перед звільненням; 54 – декларації, подані суб’єктами декларування – кандидатами на посаду; 46 декларацій, подані декларантом після звільнення.

Станом на 3 жовтня було зареєстровано 2370 декларацій