Верховний суд вирішив оскаржити судову реформу у КС

3 Жовтня 2016, 12:24

Верховний суд просить Конституційний Суд визнати неконституційною ліквідацію вищих спеціалізованих судів і конкурсний відбір суддів. Відповідне рішення прийняв пленум Верховного Суду в понеділок.

За дане рішення спочатку проголосувало 22 осіб, при тому, що в пленумі брав участь 21 суддя. Із другої спроби «за» проголосував уже 21 учасник пленуму.

У своєму поданні пленум просить КС визнати неконституційними положення нової редакції закону «Про судоустрій та статус суддів», відповідно до яких вищі спецсуди й діючий Верховний Суд ліквідуються й замість них створюється новий Верховний Суд з 5 касаційними палатами.

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк вважає, що в даній ситуації була порушена процедура ліквідації судів. Пленум також вважає неконституційним конкурсний відбір суддів у новий Верховний Суд.

Крім того, на думку членів пленуму, порушує Конституцію введення конкурсного відбору для суддів, у яких минув 5-річний термін повноважень.

Як повідомлялося, 2 червня 2016 року Верховна Рада прийняла в цілому закон про внесення зміни до Конституції щодо правосуддя. У той же день Верховна Рада також прийняла нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який повинен імплементувати конституційні зміни.

30 вересня в Україні набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя.