МВС запропонує Раді законодавчо ввести норму презумпції правоти поліцейського

26 Вересня 2016, 10:14

Міністерство внутрішніх справ має намір ініціювати законодавче закріплення Верховною Радою презумпції правоти поліцейського. Про це у Facеbook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«У пакеті законодавчих ініціатив із забезпечення безпеки, що готується до внесення в парламент, МВС пропонуватиме парламентаріям імплементувати цю норму (презумпцію правоти поліцейського) у законодавчому полі», – написав він.

За словами Авакова, він не вважає дану презумпцію порушенням цивільних свобод.

«Це правило безпеки – через процедуру порядку лише на дуже короткий час, що відтермінує права громадянина на апеляцію дій поліцейського», – написав він.

Аваков наголосив, що реформована поліція повинна одержувати більше прав і довіри суспільства.

Нагадаємо, в неділю, 25 вересня, вранці у Дніпрі біля автовокзалу екіпаж патрульної поліції зупинив автомобіль марки "Citroen" за порушення правил дорожнього руху. Водій автомобіля, Олександр Пугачов, почав чинити опір працівникам поліції, а потім зробив кілька пострілів і зник з місця події. Працівник патрульної поліції загинув, його напарниця отримала поранення і померла в лікарні.

Стрілка ще на автовокзалі намагався затримати водій маршрутки: він блокував "Сітроен". Однак зловмисник почав стріляти і в нього. За словами Тімоніна, Пугачов здійснив у його напрямку п'ять-шість пострілів.

Як з'ясувалось, Пугачов перебуває в розшуку за викрадення й ґвалтування людей і створення злочинної організації. Крім того, у справі з'явився другий підозрюваний. Згодом поліція затримала Пугачова, виявилося, що поліцейський встиг його поранити. Пугачов із підробленим паспортом звернувся в лікарню по допомогу, де його затримали. Поліція відкрила три провадження за фактом убивства поліцейських.