ООН: 70% порушень прав людини в зоні АТО пов’язані з тортурами

15 Вересня 2016, 13:50

70% порушень прав людини в зоні АТО пов'язані з тортурами. Про це йдеться в новій доповіді Організації Об'єднаних Націй, опублікованій в четвер.

"Співробітники Місії також встановили, що приблизно 70% всіх передбачуваних утисків та порушень прав людини, задокументованих в період з середини травня по середину серпня, включають повідомлення про катування, жорстоке поводження і утримання під вартою ізольовано від зовнішнього світу", – сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що ключовою проблемою залишається дуже обмежена відповідальність за ці порушення і обмеження, вчинені як українськими збройними силами та правоохоронними органами, так і збройними групами на сході. "У пов'язаних з конфліктом справах, які розглядаються судом, існує серйозна стурбованість щодо дотримання права на належну правову процедуру і справедливий суд ", – зазначено в доповіді.

Нагадаємо, 3 червня помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович презентував доповідь ООН "Україна: після двох років конфлікту". Він, зокрема, зазначив, що катування відбувалися також на територіях, підконтрольних українській владі. Більшість із цих випадків нібито пов'язані з тортурами у закладах, підпорядкованих Службі безпеки України.