У Європарламенті засудили примусове утримання Росією Умерова

1 Вересня 2016, 13:58

У Європарламенті засудили утримання Росією одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це йдеться в заяві голови підкомітету з прав людини Європарламенту Єлени Валенсіано.

"Я суворо засуджую примусове позбавлення волі за психіатричними мотивами заступника Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова. Незаконне утримання і призначене медичне обстеження розпочалося 18 серпня, що є порушенням міжнародних стандартів прав людини. Умеров повинен бути звільнений та має отримати належне лікування у відповідності до його стану здоров'я. Усі кримінальні обвинувачення проти нього також повинні бути зняті", – наголошується у заяві.

У Європарламенті нагадали, що неодноразово висловлювали занепокоєння погіршенням ситуації з правами людини у Криму та Севастополі після нелегальної анексії їх Росією.

Нагадаємо, окупаційна "влада" Криму звинувачує заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова в закликах до порушення територіальної цілісності РФ. Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за фактом затримання Умерова співробітниками ФСБ РФ на території анексованого Криму за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла). 

11 серпня суд окупованого Криму призначив Умерову примусову психіатричну експертизу, а 18 серпня його незаконно перевели у психіатричний стаціонар. Захист Умерова вирішив відправити звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі щодо дій ФСБ Росії.

21 серпня з’явилися повідомлення від родичів Умерова про різке погіршення стану його здоров’я.