Порошенко назвав примусове утримання Умерова поверненням у сталінські часи

27 Серпня 2016, 13:49

Президент Петро Порошенко назвав примусове утримання в психіатричній клініці в окупованому Криму одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова поверненням в сталінські часи. Про це він сказав в інтерв'ю американському телеканалу CNN, передає прес-служба глави держави.

«Одного з лідерів Кримськотатарського народу Ільмі Умерова було запроторено до психіатричної лікарні. Ми бачимо, що сталінські часи 30-х років XX століття повністю повертаються», – сказав Порошенко.

Він наголосив, що сьогодні сотні українців перебувають в заручниках, яких тримають в російських в'язницях і в тюрмах на окупованій території. Порошенко навів приклад утримання терористами в тюрмі сліпого українця Володимира Жемчугова, у якого ампутовані обидві руки та наголосив, що росіяни не мають жодного пояснення, за що вони тримають українських заручників.

Президент закликав демократичний світ посилити тиск на Росію як країну-агресора у зв'язку з грубим порушенням нею міжнародного права та прав і свобод українців на окупованих територіях.

Нагадаємо, окупаційна "влада" Криму звинувачує заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова в закликах до порушення територіальної цілісності РФ. Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за фактом затримання Умерова співробітниками ФСБ РФ на території анексованого Криму за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла). 

11 серпня суд окупованого Криму призначив Умерову примусову психіатричну експертизу, а 18 серпня його незаконно перевели у психіатричний стаціонар. Захист Умерова вирішив відправити звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі щодо дій ФСБ Росії.

21 серпня з’явилися повідомлення від родичів Умерова про різке погіршення стану його здоров’я. Пізніше МЗС України висунуло вимогу негайно відпустити Умерова через проблеми зі здоров’ям.