Порошенко наклав вето на закон про амністію учасників АТО

17 Серпня 2016, 14:54

Президент України Петро Порошенко ветував закон про амністію в 2016 році, який поширюється, зокрема, на учасників бойових дій, які захищали суверенітет і територіальну цілісність України. Відповідний законопроект №4255 був повернутий із пропозиціями президента, повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Зазначається, ВР прийняла цей закон в цілому 7 липня 2016 року 247 голосами народних депутатів.

Закон передбачає оголошення амністії на ті категорії засуджених, які є найбільш незахищеними, в тому числі неповнолітніх і жінок, а також чоловіків, які мають дітей у віці до 16 років або дітей-інвалідів, на інвалідів 1, 2 і 3 груп, хворих на туберкульоз , що мають онкозахворювання, осіб, які досягли пенсійного віку і учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, що безпосередньо брали участь в АТО.

Згідно з документом, основними критеріями для застосування амністії є незначна суспільна небезпека злочинів, які вчинила людина, який відбуває покарання, а також об'єктивні чинники – важка хвороба, похилий вік.

Крім того, закон визначає категорію засуджених, до яких амністія не застосовується. Так, амністія не може бути застосована до осіб, "які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також до осіб, які вчинили злочин, використовуючи службове становище (корупційні злочини)".

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що президент України Петро Порошенко наклав вето на закон, яким передбачено встановлення мораторію на штрафи за борговими зобов'язаннями підприємств паливно-енергетичного комплексу до отримання ними субвенції з держбюджету на покриття різниці між фактичними та економічно обґрунтованими тарифами.