Антикорупційна прокуратура підготувала повідомлення про підозру судді Чаусу

10 Серпня 2016, 10:45

Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготувала підозру викритому на хабарі судді Дніпровського райсуду Києва Миколі Чаусу і має намір оголосити її у четвер, 11 серпня. Про це повідомив заступник керівника САП Володимир Кривенко в ефірі телеканалу 112.

Після оголошення підозри САП займеться процедурою позбавлення Чауса суддівського імунітету, для цього звернеться до спікера Верховної Ради Андрія Парубія про скликання позачергової сесії.

"Керівник САП зараз перебуває за кордоном у відрядженні, а за законом тільки він може підписати підозру судді. Підозра вже готова, електронними засобами зв'язку її відправили Назару Івановичу (Холодницькому – Ред.). Я думаю, що він в Латвії прочитає її, сьогодні при поверненні, – о 20 годині він повертається, – підпише, і ми завтра вже повідомимо суддю процесуально по всій процедурі про підозру ", – сказав Кривенко.

За словами Кривенка, наступним кроком детективів НАБУ і антикорупційних прокурорів після повідомлення судді про підозру у вчиненні злочину буде звернення до Верховного суду України з тим, щоб голова Верховного суду звернувся до Верховної Ради з приводу позбавлення Чауса суддівського імунітету.

При цьому заступник керівника САП нагадав, що зараз парламент на канікулах, і відкриття сесії заплановане тільки на початок осені, а згідно з українським законодавством, тільки Верховна Рада може позбавити суддю імунітету.

Однак, повідомив Кривенко, правоохоронці будуть клопотати про скликання позачергової сесії парламенту для розгляду цього питання.

"До Верховного суду ми звернемося вже завтра після повернення Холодницького з відрядження. Ми будемо клопотати, щоб голова Верховного суду також звернувся до Верховної Ради. Будемо звертатися до голови Верховної Ради, якщо буде така можливість, щоб зібрати позачергову сесію саме для вирішення цього питання. ми розуміємо, що шансів мало … але ми в рамках закону все залежне від нас виконаємо ", – заявив заступник керівника САП.

Він також розповів, що викриття Чауса здійснили без залучення СБУ і Генпрокуратури.

Нагадаємо, 9 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили на хабарі $150 тис. суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса. Він працював проти активістів Євромайдану в 2013-2014 роках, вів справу Геннадія Корбана та скасував розшук екс-регіонала Юрія Іванющенка.