У Держприкордонслужбі виступили на захист проекту “Стіна”

22 Липня 2016, 10:45

Міжнародні організації та представники дипломатичних установ іноземних держав схвально оцінили проект облаштування державного кордону України та Росії, реалізований на Харківщині. Про це повідомили у прес-центрі Держприкордонслужби.

"Елементи інтегрованої системи охорони державного кордону на ділянці Харківського прикордонного загону презентувалися експертам дипломатичних представництв іноземних держав, акредитованих в Україні, та міжнародних організацій. Іноземні делегати висловили свої схвальні відгуки від побаченого", – йдеться у тексті.

Також у відомстві повідомили, що на реалізацію проекту витратили 400 млн грн у 2015 році та 60 млн грн з 200 млн запланованих у 2016 році. Цього року, у відповідності до плану, роботи заплановано закінчити  в межах Харківської та розпочати в Луганській областях.

Також у ДПСУ зазначили, що проект передусім покликаний зупинити контрабанду, наркотрафік та переміщення диверсійних груп.

"Реалізація Плану інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону дозволить Україні захистити свою територію, в першу чергу – від незаконного перетину кордону, переміщення товарів, зброї та наркотиків, а також проникнення диверсійних груп та нелегальних мігрантів", – зазначили у тексті.

"Загалом протягом минулого року було обладнано понад 230 км протитанкових ровів, 45 км контрольно-слідової смуги, 116 км рокадних доріг та майже 75 км захисної огорожі, встановлено спостережні вежі. Крім того, облаштовано опорні пункти для особового складу та захисні споруди для пасажирів у пунктах пропуску, закуплено технічні засоби, розгорнуто системи відео-технічного контролю та ураження і багато іншого. Також придбано 4 рухомі бойові модулі "Тритон", – додали прикордонники.

Нагадаємо, раніше нардеп від "Самопомочі" Олена Сотник на сторінці у мережі Facebook опублікувала фото огорожі та рову на кордоні з РФ, які набули резонансу в мережі. Вона написала, що "яма вартісю 4 млрд грн" та "протяжністю кілька десятків кілометрів" і є "та сама "Стіна", покликана захистити нас від ворожих уторгнень з боку Російської Федерації".

Слід зазначити, що як установив Тиждень, нового проекту "Стіна" після агресії Росії фактично не створювали. Існуючий план – у більшості є реалізацією проекту облаштування кордону, який мали втілити ще на початку 2000-х років. Назву "Стіна" або "Європейський вал" у 2014 році йому надав тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. "Зараз уряд розглядатиме проект облаштування українського-російського державного кордону, який ми назвали "Стіна", – заявив він 5 вересня 2014 під час засідання уряду. Після цього різні відомства не могли погодити проект протягом восьми місяців.

Окрім того, вказана цифра у 400 млн грн, виділених у 2015 році, складає менше 40% від суми, передбаченої у затвердженому урядом «Плані заходів з облаштування українсько-російського держкордону, територій, прилеглих до районів проведення антитерористичної операції, та Автономної Республіки Крим». За планом, у 2015 році передбачалося фінансування у розмірі 989,5 млн грн. Слід зазначити, що розмір фінансування визначається не керівництвом ДПСУ, а держбюджетом України, який ухвалює Верховна Рада за поданням уряду

Читайте також: Окопаний кордон. Як будують "Стіну" на Харківщині

У 2016 році "План…" передбачав видялення 1,2 млрд грн, а не 200 млн грн. Загальний кошторис проекту на чотири роки дійсно має складати 4 млрд грн.