Обама запропонував Ердогану допомогу після спроби військового перевороту в Туреччині

19 Липня 2016, 23:13

Президент США Барак Обама запропонував президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану допомогу після спроби воєнного перевороту. Про це на прес-брифінгу заявив офіційний представник Білого дому Джош Ернест, передає Reuters.

За його словами, Обама і Ердоган обговорили статус опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, який наразі перебуває в США, і якого Туреччина попросила екстрадувати, звинувативши його в організації військового перевороту.

Ернест підкреслив, що Білий дім закликав турецький уряд бути стриманим при обранні міри покарання щодо учасників держперевороту.

Прес-секретар додав, що влада Туреччини подала в електронній формі матеріали про екстрадицію, які зараз розглядають американські чиновники.

Нагадаємо, 15 липня у Туреччині сталася спроба військового перевороту. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган закликав людей вийти на вулицю та завадити силовій спробі зміни влади. У сутичках загинули 190 громадян та 104 заколотники, понад 1,4 тис. осіб отримали поранення. Правоохоронці заарештували 2639 заколотників.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган звинуватив у спробі державного перевороту опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, що проживає в США. Аналогічну версію висунув турецький міністр юстиції. Прихильники Гюлена при цьому відкинули причетність до заколоту, назвавши звинувачення на свою адресу "вкрай безвідповідальними".

У свою чергу, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган припустив, що влада Туреччини заздалегідь підготувала списки для арештів причетних до спроби військового перевороту в країні.

Місцеві ЗМІ повідомили, що в рамках розслідувань, пов'язаних з невдалою спробою військового перевороту, співробітники сил безпеки затримали 103 генерала і адмірала. Крім того, у зв’язку із підозрою в причетності до невдалого військового перевороту по всій країні відсторонили від посад 8 тисяч поліцейських.