У Туреччині заговорили про перегляд відносин із США

18 Липня 2016, 16:46

Туреччина вимагає від США екстрадиції проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого влада країни вважає винним у спробі військового перевороту. Про це повідомляє Reuters.

"На цьому етапі навіть наші дружні відносини можуть виявитися під питанням", – заявив він.

У понеділок, 18 липня, держсекретар США Джон Керрі сказав, що Анкара має надати реальні докази причетності Гюлена до путчу, які можуть витримати перевірку при розгляді запиту про екстрадицію. Відповідаючи на коментарі Керрі, Йилдирим сказав, що Туреччина вважає докази провини прихильників Гюлена достатніми.

"Ми були б розчаровані, якби наші (американські – ред.) друзі попросили нас представити докази, притому що члени організації найманих вбивць намагаються знищити обраний уряд за вказівками цієї людини", – констатував він.

Нагадаємо, 15 липня у Туреччині сталася спроба військового перевороту. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган закликав людей вийти на вулицю та завадити силовій спробі зміни влади. У сутичках загинули 190 громадян та 104 заколотники, понад 1,4 тис. осіб отримали поранення. 

Ердоган звинуватив у спробі державного перевороту опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, що проживає в США. Аналогічну версію висунув турецький міністр юстиції. Прихильники Гюлена при цьому відкинули причетність до заколоту, назвавши звинувачення на свою адресу "вкрай безвідповідальними".

У свою чергу, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган припустив, що влада Туреччини заздалегідь підготувала списки для арештів причетних до спроби військового перевороту в країні.