В ООН дали Україні рекомендації щодо розслідування подій Євромайдану і трагедії 2 травня в Одесі

14 Липня 2016, 13:36

Управління Верховного комісара ООН з прав людини вказує на недоліки в розслідуваннях подій під час Революції Гідності в Києві і трагедії 2 травня 2014 року в Одесі. Про це заявила глава моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер 14 липня на брифінгу в Києві, презентуючи доповідь управління Верховного комісара ООН з прав людини «Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року».

«Ми спостерігаємо зростаючу і стійку практику порушень і обмеження права на життя і фізичну недоторканність в країні. Війна народжує війну. Якщо подивитися на цифри – смерть 181 особи пов'язана із зібраннями з початку дій на Майдані і згодом в результаті насильства 2 травня 2014 року в Одесі», – сказала вона.

Вона підкреслила, що відповідальність за ці смерті ще не настала, жодна людина ще не була визнанана винною в якійсь із цих смертей.

Разом з тим, за словами Фрейзер, управління ООН з прав людини відзначає прогрес у розслідуванні подій на Майдані.

«Станом на 1 червня 2016 року 55 особам було пред'явлено підозру в зв'язку зі смертю протестуючих на Майдані», – сказала вона, додавши, що низка справ вже розглядаються в суді.

Тим часом, в доповіді вказується на перешкоди для залучення до відповідальності винних – більшість підозрюваних перебувають не в Україні, докази втрачені.

Що стосується розслідування подій 2 травня в Одесі, то, як зазначила глава моніторингової місії ООН з прав людини, воно характеризується системними інституційними недоліками і процесуальними порушеннями.

«Судовий розгляд наштовхується на навмисне перешкоджання і затягування», – сказала вона, додавши, що управління ООН продовжує наполягати, що розслідування подій на Майдані і в Одесі має бути завершено відповідно до міжнародних стандартів без зволікань.

Серед рекомендації в доповіді вказується на необхідність виділити технічні та людські ресурси для розслідування і притягнення до відповідальності за вбивства. Також управління Верховного комісара ООН з прав людини вважає, що Україні слід посилити прокурорський нагляд за військовими в зоні конфлікту.

Читайте також: Міжнародні експерти розкритикували розслідування Україною трагедії в Одесі 2 травня

Як відомо, в Одесі 2 травня 2014 року відбулися сутички між сепаратистами і проукраїнськими активістами, які намагалися пройтися ходою на підтримку єдності України. В результаті загинули 48 осіб.