“Антонов” завершує будівництво першого літака, в якому не буде російських деталей

7 Липня 2016, 20:12

Державне підприємство "Антонов" наразі завершує будівництво літака Ан-132, не використовуючи при цьому російські деталі. Загалом компанія переходить на імортозаміщення деталей російського виробництва, що використовуються для будівництва літаків. Про це повідомив віце-прем'єр міністр України Геннадій Зубко.

За його словами, наразі запчастини в Росії закуповуються лише у рамках контрактів, підписаних із російськими постачальниками в попередні роки. Упродовж останніх двох років на заводі активно шукають виробників понад 70 тисяч найменувань деталей, які раніше підприємство "Антонов" замовляло в РФ.

Зубко пояснив, що Україна вже знайшла іноземних та українських постачальників, які пропонують сучасні комплектуючі за нижчими цінами. Найбільше запчастин купуватимуть у Канаді, Франції, Німеччині, Америці.

"Сьогодні є можливості поставки всіх цих деталей по авіоніці, по іншим запчастинах із країн, котрі є більш якісними, більш фаховими. Основна – це авіоніка, яка може бути поставлена з Канади, яка є на більш високому рівні. І найголовніше, це, мабуть, – один із найважливіших елементів у будь-якому літаку", – наголосив Зубко.

Тим часом, директор програм Ан-148/158, Aн-178 ДП "Антонов" Віктор Казуров пояснив, що ціни багатьох цих комплектуючих у деяких випадках набагато нижче, ніж навіть російського виробництва.

"А за своїми якостями, надійністю, за характеристиками вони навіть перевершують їх. Ми не втратили нічого, єдине, що ми літаки укомплектуємо більш сучасним, кращим обладнанням", – наголосив Казуров.