У справі про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині підозрюють 32 осіб – Аваков

4 Липня 2016, 22:07

В організації злочинного угрупування з незаконного видобутку бурштину в Рівненській області підозрюються 32 людини. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"32 людини сьогодні підозрюються в скоєнні злочинів в єдиній групі … Передбачається до затримання кількох людей… Базово п'ятеро", – заявив Аваков.

Крім того, Аваков розповів про склад злочинної групи.

"Серед підозрюваних, тих, хто буде затриманий – керівники обласної прокуратури, ключові працівники служби безпеки України на місцевому рівні, колишні і нинішні працівники Нацполіції, в тому числі, керівники внутрішньої безпеки Нацполіції області, в тому числі, керівник відділу захисту економіки, низка злочинних елементів, чистого криміналу, а також причетні з вертикалі місцевих адміністрацій", – заявив міністр.

За його словами, злочинна схема ділилася на дві частини. Одна з них – контрольований нелегальний видобуток бурштину: "за кожну помпу, за кожен вихід старателі відраховували данину керівникам із правоохоронців і адміністративної вертикалі".

"Це значні гроші – мільйони доларів в місяць", – зазначив Аваков.

Другою частиною схеми, як повідомив міністр, були маніпуляції з місцем зберігання вилученого раніше незаконно добутого бурштину.

Аваков також підкреслив, що розробка тривала кілька тижнів.

"Перші результати обшуків у заступника прокурора області показали і злитки золота, і велику колекцію дорогих годинників, мішки бурштину, готівкові гроші", – повідомив міністр.

Нагадаємо, в рамках операції "Бурштин" 300 правоохоронців проводять 123 обшуки в Рівненській області. Зокрема обшукували заступника прокурора та керівників відділів поліції.

Також стало відомо, що в затриманого заступника прокурора Рівненщини знайшли колекцію годинників вартістю понад $100 тис.