Порошенко підписав закони про реформування системи виконання судових рішень

2 Липня 2016, 20:17

Президент Петро Порошенко підписав Закони України «Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». Про це повідомила прес-служба глави держави.

Як зазначається, закони спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів та осіб, що здійснюють примусове виконання рішень та забезпечення належної реалізації завершальної стадії судового розгляду.

Згідно з інформацією, закони передбачають впровадження змішаної системи виконання судових рішень шляхом модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, який є новелою в українському законодавстві.

"Закон «Про виконавче провадження» запроваджує автоматизацію процедур виконання рішень шляхом електронної реєстрації документів, повної фіксації процесуальних рішень та виконавчих дій в автоматизованій системі, оптимізує строки проведення виконавчих дій, детально регулює питання відповідальності боржника у виконавчому провадженні, та визначає перелік питань, що не можуть виконуватися приватними виконавцями", – йдеться в повідомленні.

Крім того, впроваджується інститут судового контролю за виконанням рішень, що забезпечить повноцінну реалізацію особи права на справедливий суд, оскільки виконання судового рішення є невід’ємним елементом права на судовий захист, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко вніс до Ради законопроекти щодо реформи системи виконання судових рішень у серпні 2015 року. Рада прийняла їх 2 червня 2016 року.