Дві країни ЄС категорично відмовилися від переговорів із Шотландією щодо Brexit

30 Червня 2016, 11:35

У Брюсселі з симпатією ставляться до бажання Шотландії залишитися в ЄС. Про це заявила перший міністр Шотландії Ніколи Стерджен після свого візиту до Бельгії. Натомість ЗМІ інформують, що Іспанія та Франція відмовляються вести з Шотландією подібні переговори.

Зазначається, що в середу, 29 червня, Стерджен озвучила в Брюсселі пропозиції щодо залишення країни в складі Євросоюзу попри результати референдуму.

У Брюсселі вона зустрічалася з головою Європарламенту Мартіном Шульцем та президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Президент Європейської Ради Дональд Туск відмовився від зустрічі зі Стерджен.

«Я почула сповнену симпатії реакцію на позицію Шотландії, яка опинилася в ситуації, коли її можуть викинути з Євросоюзу проти її волі», – сказала Стерджен, цитує агентство Reuters.

Вона зазначила, що розуміє всю складність шляху до переговорів щодо збереження місця Шотландії в ЄС, однак її підбадьорила «готовність слухати» у Брюсселі. «Я тут не для того, щоб виступати за незалежність (від Великої Британії – Ред.). Я тут для того, щоб аргументувати, чому Шотландія має залишитися в складі ЄС», – наголосила Стерджен, цитує агентство dpa.

Президент Єврокомісії Жанк-Клод Юнкер перед початком зустрічі зі Стерджен зазначив, що «Шотландія виборола право бути почутою в Брюсселі, а тому я уважно вислухаю, що мені скаже перша міністерка».

Тим часом прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що Мадрид блокуватиме окремі переговори ЄС з Шотландією щодо Brexit. «Уряд Іспанії проти будь-яких переговорів з будь-ким, окрім уряду Великої Британії», – цитує Рахоя агенція AFP. «Сполучене Королівство залишає нас, а разом з ним усі, хто входить у Сполучене Королівство», – додав іспанський прем'єр. У Мадриді побоюються посилення сепаратистських настроїв у Каталонії в разі особливого підходу до Шотландії.

Аналогічну позицію зайняв і президент Франції. «Переговори відбуватимуться зі Сполученим Королівством, а не з частиною Сполученого Королівства», – сказав Олланд після саміту ЄС, цитує агентство AFP.

Читайте також: Шотландія може накласти вето на вихід Британії з ЄС – перший міністр

Нагадаємо, під час референдуму 24 червня 51,9% британців проголосували за вихід Великої Британії з ЄС (Brexit), що спровокувало підвищену волатильність на світових фінансових ринках. Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон відразу ж оголосив про свою майбутню відставку в зв'язку з результатами референдуму. За словами Кемерона, чинний уряд в поточному складі буде працювати протягом найближчих трьох місяців. Згодом перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір негайно почати переговори з Брюсселем, аби знайти рішення про продовження членства Шотландії в Євросоюзі попри результат на референдумі. Також шотландський лідер говорила, що в разі, якщо Шотландію будуть змушувати покинути ЄС, необхідно буде провести ще один референдум про незалежність.