У Мін’юсті розповіли про особливості звільнення суддів часів Януковича

17 Червня 2016, 23:03

Ніхто із старих суддів не буде автоматично призначений до нової структури. Про це розповів міністр юстиції України Павло Петренко.

"Що стосується кількох тисяч суддів, які призначалися Януковичем, то дійсно в законі ця норма є. Вона означає, що ті судді, які призначались Януковичем на п'ять років, не можуть бути автоматично переведені в новий суд. Вони допрацьовують свій п’ятирічний термін. З 1800 суддів, які призначалися за цей період, уже 800 припинили свої повноваження. І по цих 800 посадах буде оголошений конкурс. Ще тисяча, які залишилися, припинять повноваження протягом наступного року чи півтора", – повідомив Петренко.

Він наголосив, що ніхто із старих суддів не буде автоматично призначений до нової структури. В цілому, вся судова система має шанс оновитися.

Як повідомлялося, 2 червня Верховна Рада остаточно ухвалила проект змін до Конституції у частині правосуддя. 

Без ухвалення цих змін до Конституції не зміг би запрацювати ухвалений за основу та в цілому законопроект «Про судоустрій і статус суддів». Таким чином, у разі підпису президентом обох документів, оновлене законодавство про суд запрацює в Україні орієнтовно у вересні 2016 року.