Теракт у казахстанському Актобе: хронологія подій

6 Червня 2016, 11:55

У Міністерстві внутрішніх справ Республіки Казхстан відновили хронологію подій, що відбулися 5 червня в Актобе після того, як невідомі вчинили напади на магазини зброї та військову базу. Про це повідомляють казахстанські ЗМІ.

«5 червня о 14:28 за часом Актобе група релігійних радикалів з метою заволодіння зброєю скоїла розбійний напад на магазин зброї «Паллада». При цьому злочинці продавцеві магазину, який встиг натиснути кнопку тривожного виклику, нанесли множинні ножові поранення, від яких він помер на місці. першими на виклик прибули два співробітники приватної охоронної організації ТОВ «Жедел Кузет», один із них був убитий на місці, а другий отримав вогнепальне поранення. Тоді ж до магазину «Паллада» прибув наряд поліції, якому злочинці чинили збройний опір», – повідомив директор департаменту державної мови та інформації МВС Республіки Казахстан Алмас Садубаєв.

Під час перестрілки троє поліцейських отримали вогнепальні поранення, а злочинцям вдалося захопити патрульну машину.

Із цього магазину злочинці викрали 17 одиниць вогнепальної зброї (три нарізних і 14 гладкоствольних мисливських рушниць), три газових пістолети, набої та ножі. Кількість викраденої зброї та боєприпасів уточнюється, в магазині проводиться інвентаризація.

Дивіться також: У мережі опублікували відео стрілянини у Казахстані, де відбувається контртерористична операція

Після нападу на магазин «Паллада» озброєні злочинці розділилися на дві групи. Одна група в кількості шести чоловік на викраденому патрульному автомобілі напала на інший збройовий магазин «Пантера». Вони завдали ножові поранення двом відвідувачам, один із яких був убитий, другий – поранений. Співробітники поліції, які прибули до магазину «Пантера»,  під час перестрілки ліквідували трьох злочинців, одного поранили і затримали, двом злочинцям вдалося сховатися. Їх виявили пізніше за межами міста і ліквідували.

Друга група злочинців захопила маршрутний автобус, пасажирів висадили. На захопленому транспорті злочинці протаранили ворота в / ч 6655 Нацгвардії і проникли на територію частини, де влаштували перестрілку з військовим нарядом і прибулими співробітниками поліції. Зустрівши активний опір, одна група злочинців була заблокована, а інша змушена була сховатися, покинувши територію частини, зазначив Садубаєв.

Під час перестрілки одного із злочинців ліквідували і одного поранили. Із числа військовослужбовців Національної гвардії троє загинули і шестеро поранені.

При проведенні пошукових заході біля магазину «Паллада» співробітники поліції затримали за підозрою в причетності до цих злочинів п'ять осіб, яких доставили до Заводського відділення поліції.

Під час нічних оперативно-пошукових заходів при затриманні і чиненні опору співробітникам поліції були ліквідовані ще п'ять злочинців і двоє затримані. У злочинців вилучили більшу частину викраденої зброї.

«Особи всіх злочинців, причетних до скоєння розбійних нападів, встановлені. Вживаються заходи щодо їхнього розшуку та затримання. Наразі в Актюбінській області ввели режим контртерористичної операції. На посилений варіант несення служби переведено весь особовий склад органів внутрішніх справ країни. Ситуація в Актобе стабільна, підприємства і громадський транспорт працюють в звичайному режимі», – повідомив офіційний представник міністерства внутрішніх справ. Загалом від рук терористів загинули шестеро людей, дев'ятьох бойовиків ліквідували, 10 – затримали.

Читайте також: В Актобе оголошено "червоний" рівень терористичної загрози

Нагадаємо, 5 червня невідомі в Актобе вчинили напад на два магазини зброї і військову частину Національної гвардії. Потрапити на територію останньої вони змогли, протаранивши ворота на захопленому маршрутному автобусі. Спікер сенату парламенту Казахстану Касим-Жомарт Токаєв назвав напад бойовиків в Актобе терактом.