Українські прикордонники затримали автомобіль із дипномерами консульства Ізраїлю в Сімферополі

3 Червня 2016, 14:27

У п’ятницю, 3 червня, близько 11.30 до контрольного пункту в’їзду -виїзду «Чонгар», на адмінмежі із тимчасово окупованим Кримом, при спробі в’їзду на материкову Україну затримали автомобіль Mersedes з дипломатичними номерами, зареєстрований на почесне консульство Ізраїлю в м. Симферополь. Про це у Facebook повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

«За кермом перебував громадянин України, який постійно проживає на окупованій території. При собі водій мав доручення на право керування автомобілем, видане, нібито, одним із керівників консульства, але без дати видачі», – йдеться у повідомленні. 

У той самий час, під час перевірочних заходів прикордонники встановили, що Почесне консульство Ізраїлю в м. Сімферополь закрите ще в грудні 2014 року, а громадянин, який, можливо, видав доручення, насправді вже не вповноважений на виконання дипломатичних функцій. 

За даним фактом прикордонники поінформували Міністерство закордонних справ та зацікавлені правоохоронні органи. Наразі автомобіль та 2 громадян України, які перебували в салоні, затримані для вияснення усіх обставин. 

«Таким чином, прикордонники викрили ще одну схему незаконного ввозу із окупованої території дороговартісних автомобілів», – резюмували в ДПСУ.

Нагадаємо, 21 травня посольство України впіймали на контрабанді цигарок на 650 тис. грн. Згодом голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив, що мікроавтобус «Фольксваген-Транспортер» із дипломатичними номерами, який на Закарпатті затримали через контрабанду цигарок, належить Посольству України в Словаччині, а водій мікроавтобуса є чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині.

Пізніше у МЗС України заявили, що не уповноважували чоловіка першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин, який був затриманий під час перевезення контрабандних сигарет, на транспортування дипломатичної пошти або вантажів. Тоді заступник глави МЗС зазначив: "Якщо посол був не в курсі (ситуації – Ред.) – це погано. Ще гірше – якщо був в курсі, знав, але не вжив жодних дій. МЗС в такому випадку буде вносити свої пропозиції главі держави" (по його звільненню – Ред.).

Пізніше в українському зовнішньополітичному відомстві заявили, що вирішили відкликати з Словаччини першого секретаря українського посольства, а слідчий відділ прокуратури Закарпатської області розпочав кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем та підробки документа службовцями посольства України.