ООН поставила під сумнів можливість виборів на Донбасі найближчим часом

3 Червня 2016, 12:09

Порушення прав людини в окупованій частині Донбасу ставить під сумнів можливість проведення там демократичних виборів. Про це заявив помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович на прес-конференції в Києві в п'ятницю, 3 червня, після оприлюднення доповіді Управління ООН з прав людини.

"У першу чергу – основоположні права і свободи обмежені для 2,7 млн ​​осіб, які проживають в районах, підконтрольних незаконним збройним формуванням. Це обмеження їх свободи, вираження поглядів, мирних зібрань та об'єднань і відсутність можливостей для протилежних поглядів. Це викликає сумніви в можливості проведення вільних і чесних виборів в цих районах, поки ситуація не покращиться", – сказав Шимонович.

"Тільки повага до громадянських і політичних прав може наблизити до проведення виборів, результати яких можуть бути визнані", – додав він.

При цьому Шимонович нагадав, що за два роки конфлікту на Донбасі було відкрито 3 тис 687 кримінальних проваджень за фактом зникнення людей в Донецькій і Луганській областях.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що серед умов проведення виборів на Донбасі – виведення окупаційних військ та відновлення українського контролю на кордоні з Росією.