ООН звинуватила СБУ та бойовиків у систематичних тортурах – The Times

3 Червня 2016, 10:37

ООН звинуватила Службу безпеки України та бойовиків на Донбасі в систематичних тортурах ув'язнених. Про це помічник генсека ООН з прав людини Іван Шимонович повідомив британській газеті The Times напередодні запланованої на 3 червня публікації доповіді Моніторингової місії ООН зі спостереження за правами людини в Україні.

Заголовок статті звучить: «В ООН повідомляють, що Київ дозволяє тортури і запускає секретні в'язниці».

За даними ООН, українська розвідка і СБУ застосовують тортури до бойовиків і їхніх посібників. При цьому повідомляється про "сотні випадків незаконного затримання, тортур та поганого поводження» як з боку Києва, так і з боку бойовиків".

У документі сказано, що ООН вперше "розкриває масштаби і жорстокість системи тортур, яка підтримується державою, а також розповідає про існування п'яти секретних урядових в'язниць".

Як повідомлялося, 25 травня делегація ООН через скандал із СБУ перервала свою поїздку по Україні., оскільки їм відмовили в доступі до деяких місць позбавлення волі або тимчасового утримання людей під вартою, які перебувають під управлінням СБУ. Згодом у Мін'юсті пояснили, що делегатів ООН не допустили до управління Служби безпеки України, оскільки там перебували російські військовополонені.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак назвав законним рішення не допустити місію підкомітету ООН з питань запобігання катуванням у свої управління в Маріуполі та Краматорську Донецької області в зоні проведення антитерористичної операції.