Рада безпеки ООН оприлюднила різку заяву через ракетні випробування КНДР

2 Червня 2016, 08:35

Рада безпеки ООН рішуче засудила останні невдалі запуски ракет Північною Кореєю 27 і 28 квітня і 31 травня. Про це йдеться в заяві Ради.

«Уряд країни має утриматися від подальших дій, які є порушенням відповідних резолюцій Ради», – наголошується в повідомленні.

РБ ООН висловила також жаль через ракетні запуски КНДР, підкреслюючи, що такі дії сприяють розвитку систем доставки ядерної зброї в країні і зростанню напруженості.

У заяві Радбезу міститься заклик до всіх країн-членів ООН «подвоїти свої зусилля з повної реалізації заходів, які були введені проти КНДР», зокрема санкцій, які були накладені в 2016 році.

Як повідомлялось, КНДР рано вранці, 31 травня, провела невдалий запуск ракети середнього радіусу дії. За даними південнокорейських військових, згаданою ракетою, імовірно, була «Мусудан». Ракета вибухнула невдовзі після старту з мобільної пускової установки. Це вже четвертий невдалий пуск ракети цього класу.

Нагадаємо, наприкінці квітня США скликали Радбез ООН після двох запусків балістичних ракет у КНДР за добу.

Також нагадаємо, 7 лютого КНДР заявила про успішне виведення на орбіту супутника, що одразу спричинило хвилю засудження Ради Безпеки ООН, адже випробування відбулося всупереч усім резолюціям Радбезу. Північна Корея також заявила про намір здійснити нове ядерне випробування. У відповідь, до Південної Кореї в рамках демонстрації сили проти агресивної політики КНДР прибули найсучасніші винищувачі США, здатні нести ядерний заряд.

Після цього Організація Об'єднаних Націй наклала жорсткі санкції на Пхеньян через ядерне випробування та запуск ракети дальньої дії.

16 березня президент США Барак Обама підписав розпорядження про введення нових санкцій щодо КНДР.