Української зброї недостатньо для протидії агресору – Турчинов

18 Травня 2016, 08:42

Усі постачання летальної зброї для української армії станом на сьогодні забезпечує місцева оборонна промисловість, проте цього недостатньо для якісної протидії агремору. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов під час зустрічі з Директором Департаменту державної безпеки Литви Дарюсом Яунішкісом.

За словами Турчинова, Україна вже понад два роки протистоїть військовій агресії з боку Росії, «а питання військово-технічної співпраці з нашими західними партнерами, зокрема, в питаннях надання летальної зброї, досі не вирішуються».

«Сьогодні всі поставки летальної зброї забезпечує український оборонпром, але для ефективної протидії агресору цього недостатньо», – сказав він.

Турчинов додав, що сильна, озброєна сучасною зброєю українська армія є важливим фактором безпеки та миру в Європі.

Окрім того, сторони наголосили на необхідності поглиблення українсько-литовського співробітництва в секторі безпеки й оборони, зокрема, між «розвідувальними та контррозвідувальними відомствами».

Своєю чергою, Яунішкіс наголосив на необхідності та перспективності двостороннього співробітництва, «особливо в секторі безпеки і оборони».

«Наші країни рухаються в одному напрямку, ми готові підтримувати Україну всіма доступними засобами і надалі», – сказав він.

Як повідомлялося, сенатор США Джон Маккейн 15 травня розкрив деталі прийнятого напередодні в комітеті Сенату США з питань Збройних сил бюджету Пентагону на наступний рік, зазначивши, що Україна може отримати $500 млн на оборону. За його словами, проект закону про оборонний бюджет США на 2017 фінансовий рік «уповноважує виділити до $500 млн з метою забезпечення допомоги у сфері безпеки в Україні, в тому числі летальної допомоги».