У прокуратурах трьох областей назвали кількість відкритих проваджень проти бурштинокопачів

16 Травня 2016, 13:02

У прокуратурах Житомирської, Волинської та Рівненської областей у відповідь на запити видання Тиждень.ua розповіли про відкриті кримінальні провадження за фактами незаконного видобутку бурштину упродовж 2015-2016 років.

Зокрема, у Житомирській області упродовж 2015 року органи внутрішніх справ задокументували 90 кримінальних проваджень у сфері незаконного видобутку бурштину, про підозру було оголошено 38 особам, до суду скерували 24 обвинувальні акти.

«За результатами судового розгляду у 14 провадженнях відносно 19 осіб винесено обвинувальні вироки, за якими винних осіб засуджено до штрафу на загальну суму 134 тис. грн», – йдеться у відповіді на запит.

Водночас у 2016 році, згідно з текстом, було зареєстроване 41 кримінальне провадження, до суду скерували вісім обвинувальних актів, а у провадженнях, що розслідуються, про підозру оголосили 19 особам.

Як зазначають у прокуратурі, за результатами судового розгляду було винесено шість обвинувальних вироків стосовно дев’яти осіб, із яких вісьмох засудили до штрафу на загальну суму 61 тис. грн., ще одну особу – до трьох років позбавлення волі та звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном.

«У засуджених за даними вироками конфіскували 5,7 кг бурштину, понад 270 тис. грн., 7 мотопомп, 10 рукавів, один електрогенератор», – йдеться у повідомленні.

Затримання осіб у зазначеній категорії кримінальних провадженнях упродовж 2015-2016 років не проводилися через відсутність законних підстав, наголошують в обласній прокуратурі.

Водночас у Волинській області упродовж 2015 року за фактами незаконного видобутку бурштину відкрили 45 кримінальних проваджень, про підозру повідомили 29 особам, за результатами розслідувань у 20 провадженнях обвинувальні акти були скеровані до суду.

Натомість упродовж поточного року, згідно з текстом, розпочато 13 кримінальних проваджень, про підозру повідомлено дев’ятьом особам, у чотирьох провадженнях обвинувачення відправлені до суду.

Затримання осіб, причетних до незаконного видобутку бурштину, ані в 2015, ані в 2016 роках на Волині також не проводилися.

На Рівненщині упродовж 2015 року правоохоронні органи відкрили 516 кримінальних проваджень щодо незаконного видобутку бурштину, за результатами розслідування яких стосовно підозрюваних осіб до суду скерували 86 обвинувачень.

А вже у 2016 році правоохоронні органи області розпочали 132 кримінальні провадження, натомість до суду направили вісім обвинувальних актів.

Нагадаємо, у квітні в Раді створили групу для врегулювання незаконного видобутку бурштину.