На фенольному заводі поблизу лінії розмежування виникла загроза екологічної катастрофи – ІО

11 Травня 2016, 09:37

Поблизу Новгородського на Донеччині поблизу лінії фронту на Дзержинському фенольному заводі виникла проблема екологічного характеру. Про це повідомив координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

За інформацією, на цьому заводі, який зараз має назву ТОВ «НВО «Інкор і К» КХП Фенольний завод), розташований шламонакопичувач з 400 тис куб м відходів фенольного і нафталінового виробництва.

Дамба шламонакопичувача частково пошкоджена в результаті обстрілу з боку терористів. Також пошкоджений трубопровід, через який ведеться відкачка води, і в даний час рівень рідини в накопичувачі досяг критичної позначки, тому, за словами Тимчука, греблю може прорвати будь-якої хвилини.

«Результатом прориву було б сходження отруйного селевого потоку, утворення токсичної хмари, зараження річки Кривий Торець. І загибель людей. Під загрозою екологічної катастрофи в першу чергу – Новгородське і Неліпівка. Всього – 13 тисяч осіб», – повідомив Тимчук.

За даними ІО, на цій території необхідно провести масштабне розмінування, так зване гуманітарне, тому що в іншому випадку неможливо провести роботи з укріплення дамби та ремонту трубопроводу.

Нагадаємо, в січні підгрупа з безпеки Тристоронньої контактної групи відзвітувала про розмінування двох з 12 пріоритетних ділянок на Донбасі.