США і ЄС зробили спільну заяву щодо енергетичних реформ в Україні

5 Травня 2016, 09:30

Сполучені Штати Америки і Європейський Союз підтримали енергетичні реформи в Україні. Про це йдеться в спільній заяві США і ЄС за підсумками Ради з енергетики, яка відбулася 4 травня 2016 року.

Співголовами засідання були держсекретар США Джон Керрі і голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

У підсумковій заяві особливу увагу приділено енергетичній безпеці ЄС, для цього учасники Ради будуть шукати нових постачальників та різні маршрути постачання енергоресурсів.

Рада відзначила важливу роль України в транзиті природного газу в Європейський Союз. США, ЄС і Канада мають намір співпрацювати з Україною для складання плану на випадок непередбачених обставин взимку, а також розробки низки заходів для підвищення енергобезпеки країни.

Читайте також: Експерт: Одна з проблем в Україні – відсутність об'єднаної команди реформаторів в енергосекторі

Коригування цін на енергоносії, прогрес у розукрупненні державної нафтової і газової компанії «Нафтогаз», створення незалежного регулятора і закону про ринок електроенергії та інші енергореформи, що проводяться в Україні, були підтримані учасниками засідання. За їхніми словами, в Україні поступово і успішно йде процес інтеграції в європейський енергетичний ринок.

Рекомендуємо до прочитання: У пошуках енергії для реформ. Як змінюється український енергоринок

Також Рада підкреслила, що вирішальну роль в альтернативному газопостачанні центру і південного сходу Європи буде грати «Південний газовий коридор», включаючи будівництво Трансадріатичного трубопроводу, трубопроводу Болгарія-Греція та будівництво терміналів зрідженого природного газу в Хорватії.

Через «Південний газовий коридор» планується транспортувати 10 млрд кубометрів азербайджанського газу з каспійського регіону до Європи через Грузію і Туреччину.