МЗС України про недопуск сестри до Надії Савченко: РФ намагається приховати реальний стан здоров’я льотчиці

15 Квітня 2016, 21:45

МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з черговою відмовою російської сторони у наданні дозволу на зустріч Віри Савченко з її сестрою, незаконно утримуваною російською владою громадянкою України Надією Савченко, яка продовжує безстрокове сухе голодування. Про це інформує прес-центр МЗС.

«Такі дії представників російської сторони суперечать положенням чинного законодавства РФ щодо порядку надання дозволу на побачення рідних з ув’язненими та розцінюються як такі, що спрямовані на приховування від суспільства реального стану здоров’я Надії Савченко», – йдеться у повідомленні.  

Незважаючи на численні звернення української сторони щодо надання дозволу на допуск до ув’язненої українки українських лікарів та консулів, а також її вкрай важкий стан здоров’я, російська сторона, як і раніше, надає негативну відповідь.

«Міністерство категорично засуджує такі дії російської сторони та вкотре наголошує на необхідності забезпечення невідкладного допуску українських лікарів до Надії, можливість відвідання її рідними та консулами, а також закликає виконати раніше заявлені вимоги щодо її звільнення та повернення в Україну відповідно до норм міжнародного права та Мінських домовленостей», – сказано в тексті.

У МЗС вчергове наголошують, що Російська Федерація несе пряму відповідальність за життя та здоров’я народного депутата України, члена Парламентської Асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Зауважимо, у СІЗО до ув'язненої української льотчиці Надії Савченко так і не пустили родину. 

Як повідомлялося, Надія Савченко продовжує сухе голодування у російському СІЗО.

Нагадаємо, сестра Савченко Віра заявила про зрив переговорів щодо її звільнення. Однак після цього увечері 12 квітня ЗМІ повідомили, що Росія попросила Україну видати шістьох засуджених громадян РФ. Це інтерпретували як можливість обміняти росіян на засуджених у Росії громадян України.