Глава Міноборони Польщі звинуватив Туска у фальсифікації Смоленського розслідування

10 Квітня 2016, 14:59

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що колишній глава польського уряду, чинний президент Європейської Ради Дональд Туск несе особисту відповідальність за фальсифікації Смоленського розслідування. Про це Мацеревич сказав в ефірі телеканалу TVP.INFO.

«Туск не лише забезпечив собі повний контроль над проведенням слідства, але також і за кожним висловлюванням урядових органів. Потім він сказав, що несе відповідальність за все, що в цій справі зроблено, а звіт було фальсифіковано і фальсифікація урядового звіту повинна мати свої наслідки»,- заявив Мацеревич.

Він наголосив, що про підміну тіл жертв катастрофи представники попередньої влади знали вже в 2010 році і довго не приймали рішення з цього приводу. Відомо, що ексгумація шістьох жертв катастрофи, щодо яких існувала підозра у підміні тіл у могилах, зокрема й останнього президента РП в екзилі Ришарда Качоровського відбулася восени 2012 року.

Мацеревич підкреслив, що у зв’язку з прогалинами у слідстві у попередній владі ніхто не був покараний, а всіх підвищено по службі.

Читайте також: Міністр оборони Польщі назвав терактом авіакатастрофу під Смоленськом, Росія протестує

Як повідомлялося, 7 березня у Варшаві розпочалося повторне розслідування Смоленської катастрофи.

Нагадаємо, літак Ту-154 польського президента Леха Качинського розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом. Загинули 96 людей – 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Серед загиблих – президент, його дружина і частина керівництва країни.

У січні 2011 роу контрольована російською владою МАК оприлюднила остаточний звіт про причини Смоленської трагедії, в якій всю провину за катастрофу польського урядового літака Ту-154 поклала на польську сторону, не побачивши жодної вини в діях росіян. Згодом у Росії заявили, що не видадуть Польщі уламки літака Качинського.