Слідчі відправили в суд звинувачення щодо судді Господарського суду Києва

5 Квітня 2016, 14:32

Слідчі Генеральної прокуратури України скерували до Шевченківського районного суду міста Києва обвинувальний акт стосовно судді Господарського суду м. Києва та адвокатів за підозрою у шахрайстві, зловживанні та хабарництві. Про це повідомила прес-служба ГПУ.

За повідомленням, їм інкримінують злочини, передбачені ч. 2 ст. 190 (шахрайство), ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України.

"У ході досудового розслідування встановлено, що у період з липня по грудень 2014 року вказана суддя, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, за пособництва адвокатів, неодноразово одержувала неправомірні вигоди у розмірах: 6 тис дол США, 21 тис дол США та 45 тис дол США, за постановлення рішень суду на користь заявників у кримінальному провадженні", – йдеться в повідомленні.

Санкція ч. 4 ст. 368 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 19 травня 2015 Вища кваліфікаційна комісія суддів відсторонила суддю Господарського суду Києва Аллу Пригунову на два місяці від слухання судових спорів. Підставою для цього рішення стало клопотання генерального прокурора України Віктора Шокіна. 

Клопотання Генерального прокурора України мотивувалося тим, що, перебуваючи на посаді судді, підозрювана може підробити або знищити документи, важливі для слідства, впливати на свідків (зокрема, на секретаря і помічника), а також матиме доступ до розгляду справи, за ухвалення рішення за якою вона отримала хабар.

Алла Пригунова підозрюється у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди за прийняття судового рішення на користь однієї з київських компаній. Їй інкримінується скоєння діянь, передбачених такими нормами Кримінального кодексу України: частиною 4 статті 27, частиною 2 статті 15, частиною 3 статті 369 (надання неправомірної вигоди посадовій особі), частиною 2 статті 190 (шахрайство), частиною 1 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем). Ці злочини скоєні за злочинною змовою з одним з київських адвокатів. У грудні 2014 року було відкрито кримінальне провадження, і в квітні 2015 Пригуновій оголошено підозру. 22 червня Алла Пригунова стала офіційною підозрюваною в рамках іншого розслідування за фактом отримання хабара.