Уряд передав на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій за “списком Савченко”

24 Березня 2016, 19:29

Кабінет міністрів України схвалив і вніс на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо застосування обмежувальних заходів до фізичних осіб, які причетні до протиправних дій щодо української льотчиці, народного депутата Надії Савченко. Відповідне розпорядження Кабміну № 203-р від 23 березня 2016 року "Про застосування та розширення персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів стосовно осіб, причетних до протиправних дій щодо Надії Савченко" оприлюднено на офіційному сайті Кабміну.

"Зокрема пропонується затвердити перелік осіб, причетних до протиправних дій щодо Надії Савченко, її викрадення, фальсифікації матеріалів судової справи і незаконного засудження, на які будуть поширюватися санкції", – йдеться у повідомленні Кабміну.

Згідно з розпорядженням, перелік осіб, до яких український уряд пропонує застосувати персональні санкції, міститься у додатку, передбаченому "для службового користування". На розгляд РНБО буде винесено питання щодо оприлюднення списку таких осіб, а також щодо терміну застосування санкцій і інформування осіб про застосування до них санкцій.

Кабмін у свою чергу доручив Міністерству закордонних справ після вступу в силу рішення РНБО про застосування санкцій проінформувати компетентні органи Європейського Союзу, США та інших держав з метою розгляду ними питання про введення аналогічних санкцій.

Як зазначається в поясненні уряду, прийняття відповідного розпорядження "сприятиме подальшій синхронізації політики України та іноземних партнерів в питанні введення спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів у зв'язку з агресією Російської Федерації проти України і тимчасовою окупацією Криму".

Як повідомлялося, російський суд ув’язнив Савченко на 22 роки. Президент Петро Порошенко заявив про готовність обміняти на неї двох російських військовослужбовців.

Нагадаємо, у четвер, 17 березня, Порошенко передав президенту Європейської ради Дональду Туску і президенту Європейського парламенту Мартіну Шульцу санкційні пропозиції України щодо осіб, які фабрикували справу проти Надії Савченко. До списку входять 44 росіян та двоє українців.