ЗМІ опублікували “список Савченко”, який Порошенко передав до ЄС

18 Березня 2016, 18:05

У «списку Савченко», який президент України Петро Порошенко 17 березня передав лідерам ЄС – главі Європарламенту Мартіну Шульцу і президенту Європейської ради Дональду Туску – немає прізвища президента РФ Владаміра Путіна. Це підтверджує документ, який потрапив у розпорядження ЗМІ.

У список, який називається «Пропозиції щодо списку осіб, відповідальних за незаконне утримання Надії Савченко», внесли главу ФСБ Росії Алєксандра Бортнікова, главу СКР Алєксандра Бастрикіна, керівника Головного слідчого управління СК РФ Алєксандра Щукіна, російських слідчих, прокурорів і суддів – всього 46 осіб. Крім того, українська сторона пропонує ввести санкції відносно двох громадян України: голови так званої “ЛНР” Ігоря Плотницького та одного з лідерів незаконного угруповання Валерія Болотова.

Крім того, до списку осіб, щодо яких пропонується ввести санкції, прикріплений перелік українських громадян, яких Росія незаконно утримує на своїй території. Він включає 11 прізвищ, серед яких, зокрема, Надія Савченко, Микола Карпюк, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олександр Костенко та ін.

Як повідомлялося, в четвер, 17 березня, президент України Петро Порошенко передав президенту Європейської ради Дональду Туску і президенту Європейського парламенту Мартіну Шульцу санкційні пропозиції України щодо осіб, які фабрикували справу проти Надії Савченко. до якого входять 44 росіян та двоє українців.

Крім того, Петро Порошенко заявив про підготовку нового списку осіб, щодо яких повинні бути введені санкції у зв'язку з їх причетністю до тортур 11 українських політв'язнів.