Бої біля Ясинуватської розв’язки. Що відбулося в найгарячішій точці зони АТО

11 Березня 2016, 14:29

Офіційна версія

Ще 24 лютого «Військове телебачення України» підготувало сюжет про те, що українські сили зайняли промислову зону Авдіївки, звідки витіснено сили бойовиків (наразі відео видалене з каналу ВТУ в мережі Youtube – Ред.). Перед цим надходили повідомлення про посилення обстрілів у районі населеного пункту.

"Під загрозою опинилися і будинки місцевих мешканців. Щоб уникнути втрат особового складу та жертв серед мирного населення, наші бійці змушені були витіснити ворога за межі населеного пункту", – йшлося у повідомленні прес-центру АТО.

Після цього на початку березня в офіційних зведеннях АТО почали публікувати інформацію про загострення подій у районі Авдіївки та збільшення числа обстрілів з різної зброї.

У період з 6 до 11 березня кілька разів повідомлялося про застосування танків, артилерії та мінометів. На щоденних картах про бойову ситуацію на Донбасі, які публікує Штаб АТО, після довгої перерви почали вказувати місця бойових зіткнень, а не лише обстрілів. Одним з таких місць стала зона поблизу Авдіївки.

Інформація з джерел "Тижня"

Інформація, отримана з джерел "Тижня" у зоні АТО, також підтверджувала активні бойові дії під Авдіївкою. Зокрема, 5 березня повідомили про масований артобстріл з боку окупаційних військ із застосуванням 122-мм САУ 2С-1. Наступного дня джерела повідомили, що бойовики готують прорив з боку Ясинуватої з метою "вибити українські підрозділи з раніше зайнятої ними промислової зони чи спровокувати їх на відкритий бій, представивши це як порушення Мінських угод".

Інформація у ЗМІ

9 березня на сторінці волонтерської спільноти "Повернись живим" повідомили, що військові ЗСУ закріпилися біля Ясинуватської транспортної розв’язки, відбили блокпост бойовиків та взяли під вогневий контроль трасу Донецьк-Горлівка і далі у бік Дебальцевого, що ускладнило пересування техніки та живої сили окупаційних військ.  Того ж дня на інформаційних ресурсах бойовиків «ДНР» з’явилися повідомлення про нібито здійснену атаку ЗСУ у напрямку Ясинуватої з метою відрізати Горлівку від Донецька.

Після широкого резонансу у Штабі АТО прокоментували цю інформацію та зазначили, що «військовослужбовці Збройних сил України чітко та неухильно дотримуються Мінських домовленостей та не ведуть активних дій на лінії розмежування». Водночас там уточнили, що українські сили не вели активних дій в районі Ясинуватської розв’язки «у ніч з 8 на 9 березня».

11 березня опубліковано розгорнутий текст засновника проекту «Повернись живим» Віталія Дейнеги з аналізом подій у цьому районі.

Головні моменти аналізу в загальних рисах співпадають з інформацією, яка надходила раніше:

1. Українські сили зайшли в промзону Авдіївки ще у лютому, що траплялося і раніше, оскільки зона була «нічиєю» та в ній тривали зіткнення між українськими та ворожими ДРГ.

2. На відміну від попередніх випадків, тепер українські сили закріпилися у промзоні.

3. Вихід українських сил у промзону спричинили дії самих терористів, які занадто активно почали атакувати крайній блокпост перед промзоною.

4. Це спровокувало намагання окупантів вибити українські підрозділи з промзони наприкінці лютого-на початку березня.

5. Намагання бойовиків стали безуспішними та спричинили втрати серед окупантів. Водночас українські сили також зазнали втрат.

6. Облаштування позицій українських сил у промзоні і спричинило можливість вогневого контролю траси на Горлівку або ж Ясинуватської розв’язки

«Що ж стосується поточного стану, то не варто перебільшувати значення промзони. Можливість вогневого ураження цілей на трасі ще не означає, що ми відрізали Горлівку від Донецька. Просто тепер колони сепаратистів будуть змушені їхати по гірших дорогах і через Ясинувату, а не по великій і гарній трасі. Це доставить їм незручності, але не більше того. Коли я говорив це хлопцям з 16-го батальйону, вони сказали: «ми це розуміємо, але якщо ми можемо звільнити хоч один клаптик нашої землі – ми це зробимо», – зазначив Дейнега.

Версія бойовиків

Особливість ситуації в районі Ясинуватської розв’язки також у тому, що версії на інформаційних ресурсах бойовиків у загальних рисах співпадають з інформацією, яка надходить від української сторони.

Матеріал з аналізом інформації, яка поширюється на ресурсах бойовиків, підготувало видання «Четверта влада».

Зокрема, колишній польовий командир бойовиків Ігорь Бєзлєр підтвердив, що бойовики самі спровокували зіткнення, яке завершилося для них поразкою.

«А що ж стосовно результатів? Бійці зведеного підрозділу, не маючи чітких розвідданих, зазнали втрат і відкотилися на вихідні (позиції – Ред.). І тут згадали про «неблагонадійний»  «Восток» (підрозділ бойовиків – Ред.). Видно добре дупу припекло. «Неблагонадійний» «Восток» допоміг. Однак також зазнав утрат 2 – 200 і 11 – 300. І тут «говоряща голова» всієї ДНР Басурін повідомляє «радісну» звістку: «Сьогодні співробітники МВС перекрили рух по трасі Ясинувата-Горлівка через частішання обстрілів. Рух через блокпост (розташований на трасі поблизу Ясинуватої) тимчасово припинено». Це для обивателя. А читати потрібно так: «У результаті тупості керівництва ми прос**ли дорогу Донецьк-Ясинувата-Горлівка», – написав Бєзлєр.

Окрім того, на ресурсах бойовиків повідомили про втрати від 30 до 32 загиблими «в останні дні».

Підтвердив військові успіхи української сторони і російський військовий оглядач Боріс Рожин, відомий під ніком Colonelcassad: «Хотілося б зазначити, що проблема Ясинуватської транспортної розв'язки в якійсь мірі є наслідком невдалих торішніх спроб проломити дугу Піски-Авдіївка, коли незважаючи на зусилля і суттєві втрати, взяти два цих селища не вдалося. У нашому випадку з розв'язкою, коли взимку 2015 року ЗСН (Збройні сили Новоросії – ред.) закріпилися на східних околицях Авдіївки, і ще стояло питання про те, що треба б Авдіївку очистити від ЗСУ, то природно ЗСУ було не до розв'язки, хоча там до неї з Авдіївки не дуже далеко», – написав він.

Позиції станом на тепер

Наразі у вільних джерелах опубліковано дві мапи з позиціями українських сил та бойовиків до і після захоплення промзони в Авдіївці. Загалом мапи збігаються. Перший варіант підготувала волонтерська група "Повернись живим", другий взято з ресурсів бойовиків.

Ситуація у Авдіївці на початку року. Мапа "Повернись живим"

Ситуація в Авдіївці станом на тепер. Мапа "Повернись живим"

Мапа з ресурсів бойовиків на Донбасі

Загальна інформація наразі свідчить про те, що українські сили досягли локального успіху та не порушили Мінські домовленості, оскільки не переходили лінію розмежування, також немає свідчень про масований наступ. Водночас окупаційні сили продовжують спроби вибити українські сили з промзони Авдіївки. Вогневий контроль над трасою Донецьк-Горлівка не перекрив, а тільки ускладнив окупаційним силам шляхи сполучення. Однак цей успіх може стати вагомим у разі подальшого наступу українських сил, оскільки нівелював перевагу противника у розташуванні позицій.

Автор:
Тиждень