Молдова повернулася до всенародних виборів президента

4 Березня 2016, 15:38

Конституційний суд Молдови постановив, що президентські вибори в країні повинні бути всенародними.

Такий вердикт винесений у відповідь на запит молдовських депутатів, які заявляли про порушення під час прийняття поправок до Конституції Молдови в 2000 році, коли країна перейшла від всенародних виборів до виборів президента в парламенті.

«Конституційний суд постановляє відновлення попереднього механізму обрання президента шляхом всенародних виборів президента. Конституційний суд ухвалив рішення повернути колишню редакцію ст. 78 Конституції. Вона буде викладена так: «Президент країни обирається загальним, рівним, прямим, таємним та вільно вираженим голосуванням», – заявив після засідання голова КС Молдови Александру Тенасе.

Він також підкреслив, що це рішення «відповідає прагненням громадян країни та дозволить надалі уникнути нових політичних криз». За його словами, в Конституції відновлюються й інші норми, які діяли до внесення поправок в 2000 році.

Таким чином, на пост президента можуть претендувати громадяни Молдови, які досягли віку 40 років, постійно проживають на території Молдови не менше 10 років, володіють державною мовою. Обраним вважається кандидат, який набрав більше 50% голосів виборців. У випадку, якщо в першому турі жоден з кандидатів не набрав необхідної більшості, проводиться другий тур голосування.

Рішення КС ухвалене за запитом групи депутатів від Ліберально-демократичної партії, які в листопаді 2015 року вказали на порушення під час прийняття поправок до Конституції Молдавії в 2000 році, коли Молдова перейшла від всенародних виборів до виборів президента в парламенті.

Автори запиту вказали, що під час зміни Конституції парламент, затверджуючи закон у другому читанні, вніс поправки, які не були узгоджені з Конституційним судом. З цієї причини вони вважаються такими, що суперечать Конституції.

Александру Тенасе підкреслив, що визнання не конституційними норм закону про внесення поправок до Конституції, не впливає на мандат нинішнього парламенту, а також нинішнього президента. Наслідки стосуються тільки майбутнього.

«Нинішній президент завершить свій мандат. Наступний президент країни буде обраний в обумовлені законом терміни, шляхом всенародних прямих президентських виборів», – зазначив Тенасе.

Мандат нинішнього президента Ніколая Тімофті закінчується 22 березня. Відповідно до закону, вибори повинні відбутися не пізніше 90 днів з моменту закінчення мандата. Рішення Конституційного суду є остаточним і не може бути оскаржене.

Нагадаємо, протягом останніх місяців Молдову сколихнув ряд громадських заворушень. Учасники акцій протесту вимагали дострокових виборів парламенту та зміну уряду. Наприкінці січня у країні все ж таки утворили новий уряд, проте вимоги протестувальників щодо розпуску парламенту назвали неправомірними.