У Нацбанку розповіли про масштаби девальвації гривні з початку року

1 Березня 2016, 19:09

Гривня за офіційним курсом Національного банку України станом на 25 лютого з початку року девальвувала щодо долара США на 13,4% – до 27,2 грн/дол. Про це йдеться в макроекономічному та монетарному огляді НБУ за лютий, який оприлюднений на сайті регулятора.

Повідомляється, що девальваційний тиск на валютний ринок на початку цього року визначали поєднання фундаментальних чинників, які включають несприятливу зовнішньоекономічну кон'юнктуру для українського експорту, обмеження в торгівлі з Росією та транзиту по її території, а також ситуативних чинників, таких як велика кількість свят у січні, невідповідність робочих та святкових днів в Україні та США, розгортання політичної кризи в Україні й традиційно високі бюджетні витрати наприкінці року.

Читайте також: Нацбанк послабив курс гривні до долара та зміцнив до євро

НБУ нагадав, що для зниження надмірної волатильності на валютному ринку з початку року проводив аукціони як із купівлі, так і з продажу валюти. У тому числі в лютому регулятор переважно продавав валюту, і сальдо операцій станом на 25 лютого становило 113,8 млн дол. США.

Нагадаємо, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва повідомила, що послаблення курсу гривні в останні кілька днів викликане фундаментальними факторами, а саме погіршенням стану платіжного балансу країни у зв'язку з несприятливою кон'юнктурою на світових ринках сировини.