Порошенко прокоментував так званий “Майдан 3.0” у Києві

22 Лютого 2016, 13:52

Президент України Петро Порошенко вважає події в центрі Києва у другу річницю розстрілів активістів силовиками на Майдані Незалежності невдалою провокацією, яку організувала Росія. Про це він сказав у Вінниці в понеділок, 22 лютого.

"Кремлівська пропаганда зробила все, щоб цей день (річниця розстрілу "Небесної сотні" – ред.) виглядав інакше. Саме тому вони заздалегідь підготовали гасла про Майдан 3.0. Але ця провокація у них не вийшла. Не дивлячись на всі об'єктивні труднощі, українці виявилися відповідальними", – сказав президент.

Разом з тим, він розповів, що всі заплановані заходи до другої річниці Революції Переваги були спрямовані на вшанування пам'яті загиблих, а той факт, що кияни не підтримали нещодавні акції протесту на Майдані, "є яскравим підтвердженням того, що Майдан і Революція Гідності були зроблені саме відповідальними людьми, які прагнуть до того щоб Україна реформувалася, цінностям Майдану, були імплементовані, і Україна рухалася до Європи".

"Особисто для мене символом вчорашнього дня стали народні збори на Софіївській площі для захисту Національної поліції, які в десятеро перевищили будь-яку кількість провокаторів", – сказав президент.

"Це не означає, що народ не бачить недоліків, але він захищає реформи", – додав Порошенко.

Як повідомлялося, 20 лютого, у день вшанування пам'яті Небесної Сотні активісти у центрі столиці на Майдані Незалежності вийшли на проїжджу частину та перекрили рух транспорту вулицею Хрещатик. На Майдані люди у камуфляжі, які назвалися "Революційними правими силами", захопили готель Козацький і влаштували там «штаб». Крім того, люди в камуфляжі розгромили офіси компанії СКМ Ріната Ахметова, Альфа-банку та Сбєрбанку Росії, внаслідок чого поліція відкрила чотири кримінальні провадження. За повідомленнями у ЗМІ, відповідальність за це взяв батальйон ОУН Миколи Коханівського. Голова ОУН Богдан Червак заявив, що організація не має відношення до цих погромів.

У МВС запевнили, що правоохоронці не будуть застосовувати силу до осіб, які зайняли готель "Козацький" у центрі Києва і почали акцію протесту на Майдані Незалежності. За повідомленням СБУ, представники «РПС» намагаються влаштувати провокацію для створення ефекту в ЗМІ і не мають ніякої підтримки населення. Згодом "Правий сектор" відхрестився від "радикалів", які розпочали акції в центрі Києва. Згодом «радикали» покинули приміщення готелю «Козацький».

Кілька десятків людей провели ніч на Майдані, вранці комунальники розібрали їхні "барикади" і вивезли зі сміттям. Пізніше поліція повідомила, що на Майдані сталася сутичка між активістами. За даними ЗМІ, на людей, які називають себе “Революційними правими силами” напали невідомі особи в балаклавах. Всього група радикально налаштованих молодиків налічувала близько 10 осіб.