КВУ закликав Порошенка ветувати закон про “партійну диктатуру”

16 Лютого 2016, 18:15

Комітет виборців України закликає президента України Петра Порошенка застосувати право вето на закон про "партійну диктатуру". Така заява опублікована на сторінці комітету у Facebook.

"Відтепер партії отримують можливість виключати із свого виборчого списку будь-якого кандидата після встановлення результатів виборів. Фактично це дає можливість партіям переглядати результати виборів в ручному режимі. Законопроект № 3700 не має нічого спільного із демократією та розвитком парламентаризму, а також суперечить Коаліційній угоді. Право обирати народних депутатів належить виключно громадянам України, а спроба узаконити зміну результатів виборів партіями є узурпацією державної влади", – вважають в організації.

При цьому в Комітеті зазначають, що авторами законопроекту є лідери парламентських фракцій, а сам законопроект було прийнято "після 25 голосувань відразу за основу і в цілому, що не залишило часу на його належне обговорення".

"КВУ закликає Президента України, як гаранта додержання Конституції України, ветувати законопроект № 3700 як такий, що порушує виборчі права громадян", – резюмують у комітеті.

Нагадаємо, парламент України підтримав законопроект №3700, який передбачає дозвіл партіям виключати кандидатів у народні депутати України з виборчого списку в багатомандатному окрузі після оголошення результатів виборів і до прийняття рішення Центральної виборчої комісії про визнання їх обраними.