Глава МЗС Німеччини виступив за продовження мандату місії ОБСЄ на Донбасі

8 Лютого 2016, 14:40

Німеччина пропонує продовжити мандат моніторингової місії ОБСЄ на південному сході України. Про це заявив глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр.

«Ми виступаємо за продовження мандата», – сказав міністр в інтерв'ю ЗМІ в зв'язку з початком головування Німеччини в ОБСЄ.

«Події, що відбулися в Україні з 2014 р, продемонстрували, наскільки необхідна ОБСЄ для безпеки в Європі: без моніторингової місії ми, незважаючи на всі невдачі, ймовірно, не просунулися б так далеко в плані військової деескалації та відведення озброєнь, як це сталося на насправді», – сказав глава МЗС.

«Для того щоб спостерігачі і далі могли виконувати свою важливу роботу, нам необхідно зараз якомога швидше прийняти рішення щодо продовження мандата і по бюджету місії», – зазначив Штайнмайєр.

«Уже сьогодні ми можемо сказати: мандат, яким була наділена СММ досі, виправдав себе. Він гарантував місії всю ту свободу дій, яка потрібна була для виконання її завдань», – додав міністр.

Зауважимо, раніше США звинуватили Росію у блокуванні розширення місії ОБСЄ на Донбасі.

Нагадаємо, раніше журналіст Андрій Цаплієнко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що встановлені місією ОБСЄ камери на вишках біля Широкиного знаходяться в тилу українських військових і спостерігають лише за ними. При цьому фіксувати позиції бойовиків, які знаходяться за 3,5 км, камери не можуть. Зазначалося, що бойовики не дозволили СММ ОБСЄ встановити подібні камери. Також журналіст вказав на те, що відеосигналом з камер ОБСЄ може скористатися противник.

Водночас у Генштабі повідомили, що після втсановлення камер ситуація під Широкиним значно поліпшилася.

Також нагадаємо, 2 лютого Штаб АТО висунув ОБСЄ звинувачення у зв'язку з ескалацією на Донбасі через бездіяльність СММ.