Сирійська опозиція відмовилась від участі у переговорах у Женеві

29 Січня 2016, 11:46

Представники сирійської опозиції офіційно заявили, що не будуть присутніми на мирних переговорах у Женеві, початок яких запланований на п'ятницю, 29 січня. 

Опозиційна рада, скликана в Ер-Ріяді, повідомила, що її делегація не буде присутньою на перемовинах у Женеві 29 січня, мотивуючи це рішення тим, що Рада не отримала переконливих відповідей на вимоги до ООН та уряду Башара Асада стосовно кроків доброї волі, в тому числі припинення повітряних ударів та відведення військ від осаджених міст.

Таким чином, першу за два роки спробу проведення переговорів із припинення п’ятирічної війни у Сирії зірвано.

Урядові війська Башара Асада наступають, витісняючи опозиційні сили за військової підтримки Ірану та Росії. Сирійський уряд заявив, що готовий взяти участь у мирних переговорах, які посланник ООН Стаффан де Містура планує провести в непрямій формі.

Читайте також: За підтримки РФ війська Асада взяли стратегічно важливе місто на півдні Сирії

Один із представників опозиції заявив, що делегація може повернутися до переговорного процесу, якщо їх вимоги будуть задоволені протягом одного-двох днів. Проте шанси, що уряд Асада піде на такий крок, малі.

Розвиток подій став важким ударом для де Містури, чий офіс опублікував відеозвернення до сирійського народу, в якому посланник ООН висловив надію, що переговори відбудуться «в найближчі кілька днів».

Нагадаємо, 27 січня головна опозиційна група у Сирії назвала ООН умову своєї участі у мирних переговорах.