МЗС прокоментувало резолюцію Європарламенту про підтримку безвізового режиму для України

22 Січня 2016, 12:03

В Україні вітають схвалення 21 січня Європейським Парламентом резолюції щодо Угод про асоціацію/поглиблені і всеохоплюючі зони вільної торгівлі з Україною, Грузією і Молдовою та розглядають її як свідчення послідовної підтримки з боку ЄП реформаторських зусиль трьох країн на шляху європейської інтеграції. Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України, поширеному 22 січня.

У МЗС назвали ключові сигнали ухваленої резолюції: засудження кроків РФ, що спрямовані на протидію євроінтеграційним прагненням держав-партнерів, а також чіткий заклик на адресу Росії припинити окупацію Криму та подальше провокування конфліктів на територіях цих країн.

"Надзвичайно важливим сигналом є підтримка Європейським парламентом грудневого рішення Ради ЄС продовжити санкції проти РФ з огляду на невиконання Мінських домовленостей, а також заклик до російської влади негайно звільнити усіх незаконно утримуваних українців, зокрема Надію Савченко та Олега Сенцова. Україна також вдячна за підтримку її ініціативи щодо розгортання місії ЄС у рамках СПБО на підтримку імплементації Мінських домовленостей," – йдеться в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві очікують, що Рада ЄС і держави-члени без затримки ухвалять рішення про візову лібералізацію.

ЄП підтримав позитивні рекомендації Єврокомісії у контексті візової лібералізації з Україною. Висловлено очікування, що Рада ЄС і держави-члени ухвалять відповідне рішення без затримки.

"Україна, попри складні безпекові обставини, залишатиметься рішучою у виконанні Угоди про асоціацію та імплементації завдань, передбачених порядком денним асоціації. У цьому зв’язку в Україні розраховують на продовження активної підтримки ЄС процесу європейських перетворень у нашій державі", – запевнили в МЗС.

Нагадаємо, 21 січня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав керівні інституції ЄС продовжити законодавчу процедуру включення України до переліку держав, для громадян яких скасовуються візові вимоги. 

Як повідомлялося, 18 грудня Єврокомісія офіційно опублікувала позитивний звіт про безвізовий режим з Україною. Рада Євросоюзу розглядатиме питання надання Україні безвізового режиму в березні або червні 2016 року.