Підсудність справи “діамантових прокурорів” визначатиме Вищий спецсуд

19 Січня 2016, 19:01

Підсудність розгляду справи так званих "діамантових прокурорів" – колишніх заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника керівника очільника слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна України визначить Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних і цивільних справ, оскільки в обвинувальному висновку, наданому прокуратурою , міститься помилка в назві вулиці. Відповідне рішення сьогодні виніс Апеляційний суд Києва.

Повідомляється, що колегія суддів Апеляційного суду Києва у вівторок розглянула подання голови Печерського райсуду Києва щодо визначення підсудності справи Корнійця і Шапакіна. У поданні керівника Печерського суду зазначено, що Печерський райсуд не може розглядати цю справу, оскільки неможливо визначити склад суддів для розгляду цієї справи.

У матеріалах справи в обвинувальному висновку прокуратури "міститися механічна помилка" – місцем скоєння злочину вказана вул. Фізкультурна замість вул. Фізкультури.

Думка захисту з приводу підсудності розгляду справи розділилися: частина адвокатів визнали за необхідне розглядати цю справу в Голосіївському районному суді, оскільки місце злочину – вул. Фізкультури – територіально належить до цього району, частина з урахуванням помилки в матеріалах справи висловилися за необхідність передати матеріали до Вищого спецсуду для визначення підсудності.

Вийшовши з нарадчої кімнати, колегія суддів оголосила регулятивну частину ухвали суду.

"Суд визначив подання глави Печерського районного суду задовольнити… Звернутися до Вищого спеціалізованого суду з розгляду кримінальних і цивільних справ щодо вирішення питання про направлення судового провадження з одного суду до іншого в межі юрисдикції апеляційних судів", – говориться в рішенні Апеляційного суду.

Таким чином, тепер підсудністю так званих "діамантових прокурорів" займатиметься Вищий спецсуд, який займається розподілом підсудності справ.

Нагадаємо, 6 липня 2015 року в результаті спецоперації ГПУ та СБУ були затримані перший заступник глави слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах.

Печерський райсуд обрав затриманим міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 3 млн грн для Шапакіна і 3 млн 200 тис. грн – для Корнійця.

Обом затриманим повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає безальтернативне позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

20 липня Апеляційний суд Києва залишив без змін рішення Печерського районного суду Києва щодо запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і застави у розмірі 3,2 млн грн щодо екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця.

Також нагадаємо, що Корнієць вніс заставу у 3,2 млн грн і так само, як і Шапакін, вийшов на волю.