Військова прокуратура закрила провадження у справі про напад працівників СБУ на журналістів

7 Січня 2016, 12:12

Військова прокуратура закрила кримінальну справу за статтею 171 про перешкоджання законній журналістській діяльності, порушену після нападу працівників Служби безпеки України на знімальну групу програми «Схеми» 2 жовтня.

За даними адвокатів програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого» каналу, це сталося напередодні нового року, 31 грудня. Підставою для закриття справи, відповідно до постанови Військової прокуратури, стала «відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України … складу будь-якого кримінального порушення».

«Військовослужбовці Служби безпеки України…не усвідомлювали, що своїми діями перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, умислу на пошкодження відеокамери не мали, а тому в діях останніх відсутній склад злочину, передбачений частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України», – йдеться в постанові військової прокуратури.

Дивіться також: З’явилося відео затримання СБУ журналістів програми "Схеми"

Адвокат програми «Схеми» зазначила, що постанову буде оскаржено, як це передбачає законодавство, упродовж 10 днів.

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Віра Крат вважає постанову Військової прокуратури протизаконною.

«Слідство вважає, що в діях працівників СБУ формально містяться ознаки діяння, передбаченого Кримінальним кодексом, але через малозначність вони не становлять суспільної небезпеки. Такий висновок є неправомірним, бо посягання на особисту свободу і свободу слова не можуть бути малозначними і суспільно безпечними. Слідство, встановивши, що до журналістів було застосовано фізичний вплив та заходи примусу, не зазначило законних підстав для їх застосування. За законом, їх застосовують при скоєнні правопорушень, а в даному випадку таких підстав не було. Тож за ці дії має бути відповідальність», – вважає Крат.

Окрім того, медіа-юрист наголосила, що слідством було встановлено, що всі знали, що ці особи – журналісти і здійснюють журналістську діяльність, оскільки знімальна група «Схем» неодноразово представлялася.

Як повідомлялося, 2 жовтня СБУ в Києві затримала двох журналістів програми "Схеми". Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

14 січня у Печерському районному суді Києва має продовжитися судове засідання щодо адміністративної справи про перевищення службових повноважень начальником служби охорони пропускного режиму СБУ, який брав участь в інциденті з журналістами програми «Схеми». Саме під час засідання у цій справі 29 грудня у суді було продемонстроване відео нападу з камер спостереження СБУ, на якому є безпосередній момент затримання знімальної групи програми «Схеми», – раніше цей момент був вирізаний із відео, наданого на вимогу голови СБУ Василя Грицака.

Програма "Схеми" спеціалізується на розслідуваннях діяльності та статків влади.