Голова профспілки гірників пригрозив перекрити кордон з Польщею

4 Січня 2016, 15:50

Голова Незалежної профспілки гірників пригрозив перекриттям страйкарями митних пунктів на кордоні з Польщею 12 січня. Таку заяву він зробив у телеефірі каналу "112".

«Уже ухвалено рішення 12 січня перекривати митні переходи з Польщею для того, щоб привернути увагу не тільки центральних органів влади до того безладу, який утворився в паливно-енергетичному комплексі, і бездіяльності міністра Демчишина (міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина – Ред.) разом зі своєю командою, а для того, щоб привернути увагу всієї міжнародної громадськості», – зазначив Волинець.

2 січня гірники шахти «Степова» ДП «Львіввугілля» почали страйк через наявність заборгованості по зарплаті. Сьогодні, 4 січня шахтарі копальні «Великомостівська» того ж держпідприємства відмовилися спускатися під землю у другу зміну з тієї ж причини.

Після цього у Міненерговугілля поширили заяву про те, що у бюджеті на 2016 рік передбачено 500 млн грн на виплату боргів по зарплаті шахтарям.

«В ухваленому в останні дні минулого року Державному бюджеті України на 2016 рік закладено можливість використати 500 млн. грн. на погашення боргів вугледобувних підприємств. Для цього необхідно в максимально стислі строки підготувати відповіднудокументацію, робота над цим ведеться з перших днів року», – йдетьсчя у тексті заяви.

Після цього Волинець поширив нову заяву на сторінці у мережі Facebook, з якої слідує, що гірники не відмовляться від страйку навіть у разі виплати зарплати, оскільки є інші вимоги.

«Зараз о 14 годині у МО НПГУ м. Червоноград розпочалося засідання ради голів усіх первинок, на якому розглядатимуть питання про підтримку гірників шахт «Степова» та «Великомостівська», які почали стихійні страйки. Працівники ДП «Львіввугілля» сподівалися, що їм виділять 480 млн грн на погашення різниці у собівартості та розвиток їхніх підприємств. Але насправді у бюджеті-2016 на ці статті не передбачено жодної копійки. У бюджеті закладено кілька млн гривень на реструктуризацію, тобто закриття шахт. Та 500 млн грн на погашення боргів із зарплати у 2015 році», – повідомив Волинець.

Нагадаємо, в квітні шахти ДП "Львіввугілля" через борги по зарплаті вже зупиняли роботу. Також нагадаємо, у квітні відбулися великі мітинги шахтарів у Києві.